(EFE).- Les pluges torrencials que van caure en les últimes hores de tempesta ahir a València i Castelló, en alerta groga per precipitacions que van deixar 148 litres per metre quadrat en l’Aeroport de València, han causat inundacions, talls en el metre i la xarxa de Rodalia i la pista aèria inoperativa per l’impacte d’un llamp, amb desviaments i cancel·lacions de vols.

Sobre les 15.30 hores Aena va informar que l’aeroport ja es troba operatiu i finalment s’han produït un total de deu desviaments a altres aeroports i 28 cancel·lacions.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat va establir la fi de la preemergència per pluges nivell taronja en el litoral nord de València i va advertir de risc de tempestes nivell groc en tota la província de Castelló.

Trànsit va reobrir dos carrils de la A-3 i només va quedar tallat el carril dret per presència d’aigua en la calçada, i en l’A-7 la circulació va ser normalitzada després dels talls registrats durant el matí a causa de les pluges a la província de València.

Les incidències més rellevants es van produir durant la matinada i el matí d’ahir a València, on ja no va ploure al final de la vesprada-nit, però van persistir les fortes tempestes a l’interior nord de Castelló on es van registrar més de 225 l/m² a Xert, 191.4 en Fredes, 111.0 a Vallibona i 81.6 a Catí.

Les pluges van ser torrencials a les comarques valencianes de l’Horta i el Camp de Túria i, segons Emergències de la Generalitat, entre les 13.00 i les 14.00 hores es van produir 59 incidents, amb registres rellevants en l’última hora de 57,8 litres per metre quadrat a La Pobla de Vallbona.

L’A-3 i l’A-7 al seu pas per Quart de Poblet-Riba-roja de Túria (d’accés al polígon industrial L’Oliveral) van quedar inundades i es van tallar la circulació, així com en trams d’altres carreteres de la xarxa secundària: la CV-100 San Rafael del Río-Casas del Riu (ja oberta), la CV-113 accés a Canet lo Roig i la CV-130 Sant Mateu, mentre que la CV-370 polígon industrial La Cova de Manises i Manises-Riba-roja de Túria, i la CV-374 Loriguilla-Riba-roja de Túria van registrar trams danyats i/o de viabilitat parcial, informa Emergències.

La tempesta va afectar especialment la zona oest de l’àrea metropolitana de València des de les 6.10 hores, amb calamarsa des de les 7, de manera que es van acumular un total de 90,4 litres per metre quadrat, amb ratxes de vent de 78 quilòmetres per hora.

Va provocar talls en el servei de metro entre Torrent i Picassent i entre la Pobla de Vallbona i Llíria, i també el de Rodalia en la línia C3, que van romandre sense servei.

Els bombers del Consorci Provincial de València van efectuar diversos rescats de persones atrapades en vehicles i habitatges a Paterna, Manises, Aldaia, Riba-Roja de Túria i Quart, i també van evacuar a un home el vehicle del qual va quedar atrapat en un barranc de Torrent i que es trobava sobre el cotxe en el moment del rescat.

La resta de serveis, segons van informar des del Consorci, es van correspondre amb sanejaments de façana o retirada d’arbres caiguts.

Un d’aquests serveis es va desenvolupar en el centre de salut de Riba-roja de Túria, si bé els especialistes van valorar la situació, segons les mateixes fonts.

La Guàrdia Civil de Castelló va rescatar a una vintena de persones que havien quedat atrapades per la crescuda d’aigua en diversos punts de la província, entre elles als ocupants d’un autobús escolar que va quedar immobilitzat en un pas subterrani a les Alqueries.

El Vila-real es va veure obligat a canviar el seu pla de viatge a Badajoz, on ahir a la nit s’enfrontava al Santa Amalia en la Copa del Rei, ja que l’avió que tenia previst traslladar-li no va poder aterrar en l’aeroport de Manises.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia