El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, una malaltia que va en augment en els últims anys i que pot provocar greus complicacions i fins i tot la mort. Es tracta de donar a conéixer les causes, els símptomes i complicacions de la malaltia, així com els tractaments.

La diabetis es produeix quan el pàncrees no produeix suficient insulina, o l’organisme no utilitza eficaçment la que produeix. La insulina és una hormona que regula el sucre en sang. Si no es controla pot donar lloc a hiperglucemia, que és l’augment del sucre en la sang.

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra des de 1991, promogut per la Federació Internacional de Diabetis (FID) i l’Organització  Mundial de la Salut (OMS), que van crear aquesta campanya mundial davant el preocupant augment en la incidència de la diabetis al voltant del món.

La data del 14 de novembre es va triar perquè coincideix amb l’aniversari de Frederick Banting qui, juntament amb Charles Best, va concebre la idea que els conduiria al descobriment de la insulina, a l’octubre de 1921.

En 2007, Nacions Unides va celebrar per primera vegada aquest dia després de l’aprovació de la Resolució al desembre de 2006 del Dia  Mundial de la Diabetis.

El més preocupant és que des de 1980 el nombre de persones amb diabetis en el món quasi s’ha quadruplicat, sobretot als països de mitjans i baixos ingressos. Aquest perillós augment es deu en part a l’augment de persones amb sobrepés i obesitat i a la inactivitat física en general.

L’accés a l’educació en diabetis és el tema del Dia Mundial de la Diabetis 2022: “educar per a protegir el futur”.

Aquest Dia Mundial de la Diabetis, la FID demana als responsables polítics que milloren l’accés a l’educació en diabetis per a ajudar a millorar la vida dels més de 500 milions de persones que viuen amb ella a tot el món. Secunda nostra anomenada a l’acció enviant una carta al seu ministre de sanitat o un altre responsable polític nacional a través de la nostra eina en línia.

La diabetis mal controlada pot disminuir la qualitat dels espermatozoides

Una diabetis mal controlada pot ocasionar danys en els testicles i una considerable disminució de la qualitat i la quantitat dels espermatozoides, amb la consegüents incidència en la capacitat de fecundació, segons l’Institut Valencià de Infertilitat (IVI).

Un 8,2% dels homes espanyols pateixen diabetis, una malaltia metabòlica que pot tindre un impacte negatiu en la maduració, el desenvolupament i la funcionalitat dels espermatozoides, impactant conseqüentment en les possibilitats d’aconseguir una gestació.

El doctor Manuel Muñoz, de l’IVI d’Alacant, ha explicat que “això ocorre a causa de l’elevada concentració d’espècies reactives d’oxigen en l’aparell reproductor, afavorint així l’estrés oxidatiu a l’entorn dels espermatozoides, la qual cosa influeix directament en la fertilitat masculina”.

En concret, s’ha observat una disminució de la fertilitat en l’home amb diabetis sense que es troben canvis importants en el seminograma. Quasi sempre es tracta d’homes amb una diabetis mal controlada. A més, aquests canvis en l’estructura d’ADN de l’esperma es manifesten per la disminució de la seua capacitat de fecundació que, si progressa, pot conduir a una fallada d’implantació, un avortament involuntari o un augment del risc de canvis genètics transmesos a la descendència.

Muñoz ha aclarit que, “en aquests pacients, la capacitat de reparació del material genètic pot estar compromesa, existint major probabilitat que l’índex de fragmentació de l’ADN espermàtic estiga augmentat, fins i tot quan els paràmetres de concentració i mobilitat dels espermatozoides estan dins de la normalitat”.

Factors externs com “una mala alimentació i obesitat o mals hàbits com el tabac, excés d’alcohol o consum de drogues contribueixen al fet que aquesta malaltia no estiga controlada de manera òptima. Per això, sempre es recomana incorporar pautes saludables en el dia a dia i portar una vida activa per a tindre un bon punt de partida”, ha ressaltat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia