En moltes ocasions, quan arriba el Dia de la Dona, haureu sentit dir allò de: “I el dia de l’home quan?”. Doncs, realment, sí que hi ha una data establida encara que de moment no a nivell oficial. El Dia Internacional de l’Home se celebra el 19 de novembre cada any.

Va ser Thomas Oaster, professor de la Universitat de Missouri-Kansas, el que va establir el Dia Internacional de l’Home en 1992. No obstant això, aquesta data no es va popularitzar fins a 1999, any en què va començar a ser observat a nivell mundial.

Ingeborg Breines, directora del Programa  Dones i Cultura de Pau de la Unesco, va donar suport a la iniciativa. Altres organismes dependents de l’ONU com l’Organització  Panamericana de la Salut (OPS) organitzen activitats entorn d’ell.

L’Organització  Mundial de la Salut (OMS) reconeix que és una bona iniciativa incloure el tema de l’equitat i de la salut de l’home en l’agenda internacional.

No obstant això, la data del Dia Internacional de l’Home encara no està reconeguda oficialment, ni és un esdeveniment massiu en el calendari, al nivell del Dia  Internacional de la Dona.

En alguns països el Dia Internacional de l’Home se celebra el 19 de març coincidint amb el Dia del Pare.

Al novembre de 2009 es van ratificar alguns pilars bàsics del Dia Internacional de l’Home, amb l’objectiu que serviren de base i model a seguir:

  • Promoure models masculins positius i més normalitzats. Moltes vegades sembla que l’home es mira en models estrelles de cinema, esportistes de gran fama, quan la realitat que ha de predominar és la d’un home de la vida quotidiana treballador amb una vida digna i honrada.
  • Celebrar les contribucions de l’home a la societat, a la família, a cura dels fills i del medi ambient.
  • Posar l’accent en la salut i el benestar dels homes, tant física com en els plans espiritual i emocional.
  • Millorar les relacions de gènere i promoure la igualtat de gènere.

Els creadors del Dia Internacional de l’Home organitzen durant tot el mes de novembre esdeveniments relacionats amb la temàtica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia