Benvolgudes amigues i amics,

Un poc llarg però agrairia li pegueu una miradeta a esta opinió meua. Gràcies.

L’altre dia vos vaig parlar que un dia veuríem els CATXERULOS que tenim al terme de Bétera i el seu estat. Tenim ni més ni manco que 2, (tenim 17 en molt mal estat i ruïnós i sols 10 més o menys aguantant). Doncs bé, este és part del llegat o patrimoni que ens deixaren els nostres avantpassats (hi ha més coses que anirem veient), patrimoni en este cas construït amb les mans i l’esforç del dia a dia per a protegir-se de la pluja i del fred, que aquells temps quan anaven al camp per a tot el dia o segons la distancia i faena per a més d’un dia els eren necessaris i que com veiem és un treball molt artesà i de molt de mèrit, ja que era el que hi havia, pedres i aquests homes fon el que usaren en estes construccions, PEDRA EN SEC.
Quan passege pel terme i els veig, m’entra pesar i malicia perquè m’imagine als besavis o més enrere fent-los i és trist que nosaltres no els hàgem cuidat, MENYSPREANT-LOS d’una forma o altra, també el que són les nostres arrels i la nostra història, història d’uns homes que es deixaren la pell perquè nosaltres estem avui on estem i açò d’estar on estem no és el nostre mèrit, és el d’ells.
La meua pregunta és: Per què el més que s’ha fet és declarar-los BIC i au? No tenim ni hem tingut entre nosaltres cap d’Ajuntament que haja posat els ulls en el patrimoni, patrimoni en este cas no tan antic com l’Ibèric o Romà o Musulmà, però també important i pot ser més fàcil de mantindre i restaurar.
Podria dir més coses però sols afegir que encara que allò de la pedra en sec té un tractament especial a escala internacional, almenys en Bétera tots els que ens han governat i governen passen olímpicament.
I que conste que tinc clar que alguns o molts estan en propietats particulars, però no es podria començar a xarrar en estos propietaris per a encontrar solucions, perquè els que tenim mal es restauren i els que tenim un poc millors es mantinguen?
Caldrà fer un “pla” que tinga continuïtat perquè no siga cosa d’una legislatura i crear segurament una partida en els pressupostos per a patrimoni?
Ací vos deixe la meua reflexió i pense que estem ací perquè hi ha hagut altres abans que s’esforçaren per a situar-nos en el moment actual i mereixen que les seues obres siguen preses en compte.
Una abraçada, i sigueu feliços.

Article i imatges de Ximo Asensi i Alemany. *Aquesta nota està escrita, enviada i signada per un veí. Betera.com ha transcrit tal qual aquesta i vol recalcar que forma part de la visió i perspectiva particular d’un veí. Per tant, Betera.com no es fa responsable de les paraules escrites en ella. No obstant això, estem oberts a rèpliques de tercers que es vegen implicats.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia