(EFE).- Un total de 14 persones van perdre la vida en incendis en habitatges durant 2021 en la Comunitat Valenciana, la tercera xifra més elevada d’Espanya, per darrere d’Andalusia, amb 41 morts i Catalunya amb 31.
En tota Espanya van ser 152 les víctimes, la xifra més alta des del 2010, any de la primera edició de l’Estudi de Víctimes d’Incendi i Explosions a Espanya, elaborat per Fundació MAPFRE i l’Associació Professional de Tècnics de Bombers (APTB).
Segons aquest informe, l’any passat es va registrar el segon major dada de morts totals en incendis i explosions, amb 204 víctimes mortals en 127.600 sinistres d’aqueix tipus, un número només superat en 2017, quan es van comptabilitzar 212 defuncions.
En l’últim estudi, fet públic aquest dimarts, es posa el focus en els 17.400 focs o explosions que van tindre lloc en habitatges, on els majors de 64 anys van acumular més de la meitat de les morts (el 52,6%) amb 80 víctimes, en la seua majoria homes.
A més, les dades de 2022 fan presagiar que el present any tornarà a registrar unes xifres molt per damunt de la mitjana de la dècada passada, ja que només en els mesos de gener i febrer es van produir 46 defuncions.
Les intoxicació o inhalació de fum o gasos tòxics continua sent la principal causa de les morts en els incendis en habitatges segons les xifres de 2021, quan es va produir la defunció de 101 persones, el 66,4% de les víctimes mortals, mentre que les cremades van llevar la vida al 23%.
Quant a l’origen de les flames, destaquen els dispositius que produeixen calor (39,7%), que a més van provocar 31 morts.
En els incendis en la llar, ja no són els caps de setmana els que més víctimes es cobren. L’any passat, les pitjors dades els van registrar els dimecres, amb 29 morts, mentre que els dijous i els divendres van ser els dies amb menys defuncions.
També es constata en l’estudi que existeix una equitat en les parts del dia en les quals moren més persones en els incendis en habitatges, ja que 73 persones van perdre la vida durant el dia i 71 ho van fer a la nit.
Un any més, les llars que es troben en un bloc d’edificis són els que pateixen més focs, el 58%, enfront del 42% a les cases unifamiliars.
Altres conclusions que també es repeteixen respecte als anys anteriors són els mesos en què es produeixen la majoria de les morts, els de més fred (63,8%), i l’estada principal on s’originen les flames, en el saló (47,4%).
Els experts reiteren en les seues recomanacions que no s’ha d’eixir de l’habitatge en cas que hi haja fum o foc en el tir d’escales, per la qual cosa s’han de tancar “totes les portes” al nostre pas, resguardar-se en una habitació i “fer-se visible” a través d’una finestra, tot després de telefonar al 112.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia