La Colla de Campaners de Bétera ha estat, des de fa un temps, realitzant un treball exhaustiu d’investigació i documentació per a poder crear un museu campaner a la Torre Campanar de l’Església de la Puríssima. Així, des de l’any 2021, es compta amb aquest museu distribuït en dos sales. Aquest està format per fotografies, plànols i peces antigues d’alguns mecanismes de determinades campanes.

En aquest sentit, dins del museu, podem trobar el projecte inicial de la reconstrucció de l’actual campanar. Però, a més, també es fa menció a les diferents campanes de la localitat, a través d’imatges, així com dels diversos campaners del poble. Per exemple, podem trobar imatges de la campana de l’ermita, de l’església dels Desemparats o del col·legi Nuestra Señora del Carmen, entre altres.

Amb més detall, la primera sala consta d’un eix cronològic de la construcció i història de la Torre-Campanar. També es pot observar l’antiga maquinària del rellotge que és, sense dubte, l’antecessora del nou rellotge municipal, inaugurat en l’any 1987 i situat en la torre de l’homenatge del Castell. Dues campanes es troben al costat del rellotge, són sense dubte les campanes dels quarts i de les hores del rellotge del Castell, cedides temporalment per l’Ajuntament de Bétera a la Colla de Campaners del municipi.

En la segona sala, es troben les campanes de Bétera (ermites, parròquies, masies…). Totes han tingut i tenen un paper fonamental en la història del nostre poble, així com els campaners i campaneres que, al llarg de la història han fet sonar les campanes del poble.

Aquest treball, també forma part de tota la tasca que la colla du a terme dins del seu projecte de Prorestauració del Patrimoni Campaner.

En aquest sentit, el passat dissabte 26 de novembre, el citat museu va ser inaugurat de manera oficial i beneït per part del rector Don Vicent, davant la mirada de diverses associacions, entitats i veïnes i veïns de la localitat. Així, Betera.com tampoc va faltar.

A continuació, oferim unes imatges i un vídeo de la jornada, el qual també podeu trobar en el nostre últim informatiu de “Bétera a la setmana”.

  • Imatges:
  • Vídeo:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia