L’Ajuntament de Bétera liderarà el projecte europeu Gastronomy for European Citizenship (GASTRO4EU). Aquesta iniciativa forma part del programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors que té per objectiu la creació de vincles europeus i la transferència de coneixements entre municipis europeus amb la gastronomia com a eix. Així, amb aquesta acció es pretén crear un espai de comunicació i promoció de la cultura gastronòmica mediterrània entre l’Ajuntament de Bétera (Espanya), la Cambra municipal de Alenquer (Portugal) i la Comune de Vimercate (Itàlia) per a crear un agermanament entre totes.

El projecte té un pressupost total de 28.545.00 euros finançat per la Unió Europea a través del programa Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors, en concret, corresponent a l’acció Agermanament de Ciutats.

GASTRO4EU cerca que aquells municipis reconeguts per la seua tradició culinària puguen col·laborar amb els seus homòlegs europeus, produint així un intercanvi de coneixements i experiències culturals en el camp gastronòmic. Tot això reforçant la perspectiva de gènere en un sector tradicionalment masculí, i amb la intenció d’ajudar el sector turístic i gastronòmic a superar les conseqüències de la COVID-19. A més, el projecte acostarà la UE a les entitats locals i els ciutadans.

Els municipis participants pertanyen a regions europees reconegudes per la seua riquesa i tradició gastronòmica. Així, Bétera és coneguda pels seus cítrics, carxofes i faves, Alenquer pel seu vi i Vimercate per la seua creïlla Oreno. Els municipis faran ús del seu coneixement per a expandir-lo per Europa i donar a conéixer les oportunitats culturals que té la UE.

GASTRO4EU es desenvoluparà en 4 etapes. Així, arrancarà amb un esdeveniment de llançament en Vimercate, en el qual es presentaran els objectius i passos del projecte. La segona etapa es durà a terme en Alenquer, amb un Congrés Gastronòmic en el qual els participants tindran l’oportunitat de conéixer les diferents tradicions gastronòmiques, gràcies a la participació dels experts del sector. Després d’això, hi haurà un període destinat a utilitzar els coneixements aplicats per a la creació d’una experiència gastronòmica multicultural. Finalment, els resultats es presentaran en la “Setmana Europea de la Gastronomia”, que se celebrarà a Bétera i comptarà amb la participació dels professionals del sector i els ciutadans.

El programa Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors, es va posar en marxa en 2021 i tindrà una duració de set anys, fins a 2027. Es va crear juntament amb el programa de Justícia 2021-2027 en el marc del Fons de Justícia, Drets i Valors.

L’objectiu del programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors és protegir i promoure els drets i valors consagrats en els Tractats i la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, en particular, fent costat a les organitzacions de la societat civil actives a nivell local, regional, nacional i transnacional. Pretén sostindre i desenvolupar societats obertes, basades en drets, democràtiques, igualitàries i inclusives, assentades en l’Estat de Dret. Això inclou una societat civil dinàmica i empoderada, que fomente la participació democràtica, cívica i social de les persones i cultive la rica diversitat de la societat europea sobre la base dels nostres valors comuns, la nostra història i la nostra memòria.

El programa s’articula entorn de sobre quatre eixos:

• Igualtat, drets i igualtat de gènere: promoure els drets, la no discriminació, la igualtat (inclosa la igualtat de gènere) i avançar en la integració de la perspectiva de gènere i la no discriminació.

• Compromís i participació dels ciutadans: promoure el compromís i la participació dels ciutadans en la vida democràtica de la Unió, els intercanvis entre ciutadans de diferents Estats membres i la sensibilització sobre la història europea comuna.

• Daphne: lluita contra la violència, inclosa la violència de gènere.

• Valors de la Unió: protegir i promoure els valors de la Unió.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia