Una anàlisi de 14 màscares de pestanyes de color negre amb efecte volum realitzada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela la presència de substàncies no desitjables i prohibides en cosmètics com el níquel i el formaldehid, en concret en tres d’aquests productes. Lamentablement, la seua presència en cosmètics es permet com a traces, tal com s’adverteix en la revista OCU Salut de desembre.

 

El níquel, una impuresa que sol procedir dels pigments d’origen mineral de les màscares i que pot induir problemes de sensibilització i al·lèrgies, és present en dos productes en quantitats excessives a judici d’OCU: Maxfactor Divine Lashes, en 8 ppm (parts per milió); i Deliplus Maxi Volumen, de Mercadona, en 6 ppm. El formaldehid, per part seua, s’ha detectat en la màscara Chanel Le Volume en una quantitat de 12 ppm, igualment elevada. I és que aquesta substància, que pot formar-se quan es combinen uns certs ingredients (com els conservants), pot induir problemes de sensibilització en la pell i probablement és cancerígena. Els tres productes assenyalats, per precaució, no haurien d’usar-se diàriament i, en el cas de patir al·lèrgia o sensibilitat, haurien d’evitar-se, adverteix OCU.

 

Sorprenentment, encara que el Reglament de Cosmètics de la Unió Europea inclou aquestes substàncies (entre altres) com prohibides, permet la seua presència com a traces si no s’han afegit de manera deliberada, si no hi ha mitjans tècnics per a eliminar-les o si els mateixos fabricants no tenen indicis que el seu producte ocasione danys. OCU considera que es tracta d’una normativa laxa que atén els interessos de les empreses cosmètiques per damunt de la seguretat dels ciutadans, per la qual cosa ha sol·licitat la intervenció de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a legislar almenys unes quantitats màximes.

 

OCU adverteix a més que l’al·legació “oftalmològicament testat” que apareix en diverses de les màscares de pestanyes analitzades, no garanteix major seguretat per a l’ull que en la resta d’aquests productes. I és que la legislació actual ja estableix que els productes han de ser segurs per a l’ús previst, per a això passen una sèrie de proves específiques.

 

L’anàlisi d’OCU també adverteix que just la meitat de les 14 màscares analitzades es venen sense precintar, la qual cosa suposa un risc afegit atés que es tracta d’un producte que s’aplica prop de l’ull i la higiene del qual convé preservar al màxim.

 

Finalment, des d’un punt de vista mediambiental OCU critica l’impacte negatiu d’aquests productes. Primer, perquè alguns usen un doble envàs: el propi tub de rímel i la caixa exterior. I segon, pel mal disseny d’alguns d’ells, on es deixa sense aprofitar fins a un 53% del contingut.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia