L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha resolt la convocatòria d’ajudes per a la millora del cicle integral de l’aigua, inclosa en l’estratègia Reacciona 2022 amb una inversió de 6.850.000 euros. En total, 88 municipis, l’entitat menor de La Barraca d’Aigües Vives i la mancomunitat del Marquesat, són les entitats beneficiàries de les subvencions destinades a la nova implantació, millora o renovació de les xarxes d’abastament d’aigua potable o de sanejament.

 

“Són obres imprescindibles perquè les infraestructures hidràuliques estan molt envellides”, indica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó. “De fet, molts municipis encara tenen conduccions de fibrociment i no ens podem permetre el luxe de perdre la mitat de l’aigua potable que va per les canonades”.

 

A més, són objecte de la subvenció els sistemes d’emmagatzematge o de drenatge sostenible, que permeten la reutilització de l’aigua; els punts de dosificació d’aigua procedent de la xarxa pública, que fomenten el consum de l’aigua d’aixeta; i la instal·lació o la reposició de comptadors i equips de control de cabals i de pressions. “Altres actuacions que es poden sol·licitar són la digitalització per a detectar avaries i fuites o el disseny de filtres verds per a evitar el vessament d’aigües residuals a rius i platges”, recorda Amigó.

 

Beneficiaris per comarques

 

Per comarques, els municipis que enguany reben la subvenció són Pinet, Benigànim, L’Olleria, Ontinyent, Aielo de Rugat, Albaida, Benicolet, Agullent, Salem i Fontanars dels Alforins a la Vall d’Albaida; Barxeta, Moixent, Canals, Estubeny, Alcúdia de Crespins, Xàtiva, Llanera de Ranes, La Llosa de Ranes, Vallada i Torrella a la Costera; i Benirredrà, Xeresa, Almoines, La Font d’en Carròs, Beniflà, Guardamar, Ador, Daimús, Palmera, Beniarjó, Miramar, Almiserà, Rafelcofer, Ròtova, Palma de Gandia i Llocnou de Sant Jeroni a la Safor.

 

A més, la Ribera Alta té aprovats projectes de millora del cicle integral de l’aigua a Benimuslem, Catadau, Montroi, Sumacàrcer, Carlet, Llombai, L’Alcúdia, Alginet, Montserrat, Benifaió, Massalavés, Alberic, Castellò i La Barraca d’Aigües Vives; la Ribera Baixa a Sollana, Sueca, Riola, Cullera, Almussafes i Fortaleny; l’Horta Nord a Tavernes Blanques, Puçol, Rocafort i Albalat dels Sorells; i l’Horta Sud a Alcàsser, Beniparrell, Massanassa i Picanya.

 

Completen el llistat de beneficiaris Sagunt, Estivella i Alfara de la Baronia al Camp de Morvedre; Benissanó, Vilamarxant, Benaguasil, Serra i Bétera al Camp de Túria; Chelva, Aras de los Olmos, Benagéber, Chulilla, Bugarra i Sot de Chera en la Serranía; Requena, Camporrobles, Sinarcas i Venta del Moro a la comarca Requena-Utiel; Ademuz, La Pobla de San Miguel, Casas Altas i Vallanca en el Rincón de Ademuz; i Chiva i Cheste en la Hoya de Buñol.

 

La vicepresidenta explica que “sovint actuem exclusivament en la mitigació del canvi climàtic, és a dir, en reduir les emissions, però les sequeres, cada vegada més freqüents i llargues, afectaran a la disponibilitat i la qualitat de l’aigua. Per això és igual d’important adaptar-nos. En este sentit, en uns dies publicarem una convocatòria extraordinària dotada amb un milió d’euros, de manera que en tres anys haurem invertit més de 21 milions en projectes per a l’estalvi hídric i el tractament d’aigües residuals”, conclou Amigó.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia