L’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) i l’Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidimme) han advertit que quasi totes les garlandes lluminoses de Nadal presenta “en major o menor nivell”, algun tipus de perill o anomalia.
Així ho han afirmat des de totes dues institucions, que anualment realitzen una anàlisi de diferents garlandes lluminoses per a comprovar la seua adequació a la normativa vigent i els possibles riscos de seguretat en utilitzar-les durant les festes de Nadal.
En concret, Avacu ha remés a Aidimme nou garlandes i un cordó lluminós adquirits en basars, botigues de decoració, grans superfícies i a través d’internet.
Després de les anàlisis pertinents, s’ha conclòs que totes tenen, en major o menor nivell, algun tipus de gravetat, tanta que enguany el percentatge de les mostres que presenten gravetat alta és el major dels últims cinc anys.
No obstant això, des de Aidimme i Avacu han reconegut que cap de les garlandes analitzades enguany presenta peces xicotetes que puguen retirar-se amb facilitat, atractives per als xiquets, amb el consegüent risc d’ingesta per part seua.
A més, cap de les mostres ha passat l’assaig de bola de calor, la qual cosa indica que en totes elles es pot produir una deformació de les seues parts i, en cas extrem, pot desfer-se la part aïllant i quedar a l’aire, sense protecció.
Així mateix, han explicat que la gravetat alta de les mostres es presenta en sis dels productes, a causa de la deficient connexió del cable entre els punts de llum i a la secció del cablejat, mentre que quatre de les garlandes presenten gravetat lleu, referida principalment a errors en l’etiquetatge i les instruccions d’ús.
Per als tècnics de Aidimme, un dels aspectes més preocupants en les garlandes d’enguany és que en diverses d’elles la secció del cable és molt inferior a la mínima permesa, la qual cosa pot facilitar el seu trencament en condicions normals d’ús, a més de la seua ineficaç subjecció en la seua connexió.
Per tot això, des de Avacu i Aidimme han recordat que el producte ha de presentar un etiquetatge complet i en castellà en el qual s’especifiquen instruccions d’ús, tensió, potència nominal i normes per al canvi de les bombetes, quan siguen reemplaçables.
El client també s’ha de fixar en el marcat IP, que ha de ser, com a mínim, d’IP44 per a les llums d’exterior i l’embalatge també ha d’indicar si les llums són per a ús interior o exterior.
En el cas d’aquestes últimes, s’ha de verificar que porten un recobriment resistent a la pluja i la humitat, representat per un símbol i la llegenda “Ús exterior. Protegida per a aigua i fred”.
Quant a la possibilitat de reutilitzar les llums de l’any anterior, han alertat que és necessari revisar-les bé, tant les bombetes com el cable, i comprovar que funcionen correctament.
Si s’ha fos alguna de les bombetes, s’ha de canviar per una altra del mateix voltatge, mai amb la garlanda connectada a la xarxa elèctrica.
Mai s’ha de manipular les garlandes o connectar diverses, ja que així el producte es converteix en un diferent de l’adquirit, i amb això pot variar el seu comportament.
Si hi ha xiquets en el domicili, el més aconsellable és adquirir garlandes de molt baixa tensió (12 V), marcades com a Classe III, i sempre situar-les en llocs de difícil accés per a ells .
Des d’Avacu recomanen adquirir productes amb indicació d’eficiència energètica, i col·locar-les lluny de fonts de calor, materials inflamables i altres elements decoratius que puguen sobrecalfar-se, a més d’apagar-les quan no s’estiga a casa.