Com cada any l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat en marxa el seu observatori de preus de Nadal, l’objectiu del qual és vigilar l’evolució dels productes d’alimentació típics de les dates nadalenques. Segons les dades del primer control dels tres previstos, enguany els preus són de mitjana un 5,2% més cars. Es dona així continuïtat a les pujades de l’any passat i situa en preus històrics a molts dels productes típicament nadalencs.

OCU segueix des de 2015 el preu de 15 aliments típicament nadalencs i de gran demanda en aquestes dates, en mercats municipals, supermercats i hipermercats d’Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa, als quals enguany s’afigen Màlaga i Múrcia. Els productes que componen aquesta cistella nadalenca són el corder de llet per a rostir per quarts, redó de vedella, pularda, polit, pernil ibèric d’esquer al tall, llombarda, pinya, besuc, llobarro d’aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres, als quals enguany s’afig la magrana. OCU recorda que aquest primer estudi recull els preus un mes abans del Nadal, però a més es dugueren a terme controls després del pont de la Constitució i els dies previs a la Nit de Nadal amb l’objectiu de seguir l’evolució dels preus d’aquests productes.

OCU adverteix que els preus han pujat de mitjana un 5,2% respecte a les mateixes dates de l’any 2021. No obstant això, hi ha una evolució dispar en funció dels diferents productes.  Les pujades són generalitzades i afecten 11 dels 15 productes analitzats en tots dos anys. La major pujada és la llombarda 32%, seguida del lluç 16%, el polit 14%, seguits del redó de vedella, pinya i *percebes gallecs amb el 13% i els llagostins 11%. En 7 dels 11 productes les pujades se situen per damunt del 10%.  En un escaló inferior estan el llobarro 6%, el besuc 3%, les cloïsses 2% i el corder de llet 1%.  En el cas del corder l’any passat va ser un dels quals més va pujar, un 22% i el fet que es mantinga el preu ja dona idea del car que aquesta, també enguany.

Les baixades de preus són menys nombroses, però dues d’elles són molt importants i condicionen la mitjana de tots els productes. Es tracta de les angules (-23%) i les ostres (-17%). Les altres dues baixades són lleus, de menys d’un -5% (el pernil ibèric d’esquer -4% i la pularda -1%).

Les pujades predominen i són importants en carns i mariscos, són una mica més suaus en peixos, però enguany destaquen els forts increments en els vegetals, que habitualment tenen un preu estable. No obstant això, encara que la pujada total sembla moderada en comparació amb la dels últims mesos, OCU adverteix que ens trobem davant una del nadal més car des que es realitza aquest estudi i és que 6 dels 15 productes de l’estudi aconsegueixen els seus preus màxims en el primer control.

Davant aquest panorama i per a evitar les típiques pujades de preus en les pròximes setmanes OCU recomana dur a terme una bona planificació dels sopars nadalencs, avançar les compres, aprofitar les ofertes o substituir els productes més cars per uns altres més assequibles.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia