El metavers, entre altres entorns de realitats socials híbrides, tindrà també riscos de seguretat, com a comportaments maliciosos i pràctiques manipuladores, i per a combatre’ls, investigadors valencians treballen ja a crear un guardià personal virtual amb tècniques d’intel·ligència artificial.

Un equip de la Universitat Politècnica de València pertanyent a l’Institut Universitari Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) desenvolupa ja eixe guardià personal virtual dins del projecte guàrdia, tot això amb una previsió que tot això puga passar en un termini de deu o quinze anys.

L’objectiu d’aquest programa, que té a Vicent Botti com a investigador principal, és el de garantir una interacció social més segura i sofisticada en els futurs espais socials de realitat híbrida aprofitant les capacitats de la IA.

Segons expliquen fonts de la UPV, aquest guardià personal virtual sorgeix en resposta a l’augment de l’ús dels mitjans socials i la tecnologia en els quals les persones podran interaccionar en entorns virtuals immersius amb una relació sense precedents, així com per a la detecció d’intencions o continguts poc fiables o maliciosos.

Encara que ja existeixen interaccions intencionades amb els sistemes de recomanació i publicitat, basats en el comportament en línia, els agents que controlen les interaccions i els fluxos d’informació en les futures realitats socials híbrides tindran encara majors avantatges per a explotar les febleses de les persones que es troben en aquests entorns.

Aquest guardià personal virtual interaccionarà amb l’usuari final i el sensibilitzarà i conscienciarà sobre possibles intents maliciosos i pràctiques manipuladores que mitigaran els seus efectes.

El projecte guàrdia consta, en una primera fase de desenvolupament, d’un exemple teòric i tecnològic que anticipa com les xarxes socials híbrides redefiniran les relacions socials i quins seran les noves formes d’interacció social que sorgiran en els entorns virtuals i identificar aquelles de major risc.

En segon lloc, el desenvolupament d’un assistent personalitzat de codi obert, basat en tècniques de *IA, que participarà en una sofisticada interacció amb l’usuari final, el sensibilitzarà i ajudarà a reconéixer possibles intents maliciosos i patrons de manipulació perquè es reduïsquen els seus efectes.

I, en tercer lloc, hi haurà un procés de comprensió d’aquesta eina a nivell públic que també podrà ser aplicable en diversos camps.

RISCOS TECNOLÒGICS A MITJÀ TERMINI

Tal com destaquen els experts, en els pròxims 10 o 15 anys existiran noves eines en les xarxes socials del futur a la disposició dels qui vulguen manipular als usuaris amb finalitats polítics, comercials o de qualsevol altre tipus, que no sols se centraran en l’essència d’un missatge sinó en la seua forma.

Per exemple, assenyalen des de la UPV, els “bots” amb IA configurats amb edat, gènere i veu similar al de les persones per a desencadenar emocions i influir en el seu estat d’ànim i la seua capacitat de decisió, o imatges de persones en les quals es confia per a poder enganyar.

El director de VRAIN i investigador principal de guàrdia, Vicent Botti explica que “aquest projecte pretén contribuir a una interacció social més segura en les xarxes socials híbrides i facilitar el procés d’acceptació i adaptació dels usuaris a aquest nou entorn sociotecnològic”.

Així, afig, “s’ha prestat una gran atenció a les estratègies de disseny i la participació activa dels usuaris en l’ecodisseny d’aquest, mitjançant estudis de validació i activitats de prova específiques per a augmentar la confiança cap a aquest desenvolupament”.

Al seu judici, aqueix problema, “malgrat que encara no existisca, sorgirà en el futur més pròxim en un termini de 10 a 15 anys”.

El desenvolupament d’aquest guardià virtual ha sigut dissenyat tenint en compte l’incipient enlairament de camps com la realitat virtual, realitat augmentada i realitat estesa que permetran la interacció lliure dins d’ells. A més figura la tecnologia multisensorial, que permet el reconeixement de les emocions dels usuaris d’una forma fàcil, assequible i en temps real.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia