Una enquesta realitzada al novembre per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a una mostra ponderada i representativa de la població espanyola (composta per 2.041 adults), reflecteix un significatiu augment de la despesa nadalenca prevista, que enguany suma 735 euros, un 15% més que l’any passat. S’incrementa especialment en l’apartat de regals (393 euros, pels 348 euros de 2021), viatges i vacances (101 euros, pels 80 euros de 2021) i loteria de Nadal (70 euros, pels 61 euros de 2021). I es manté elevat en sopars i menjars amb amics i companys de treball (138 euros). No obstant això, un 28% dels enquestats gastarà menys enguany que el passat.

 

Augmenten també les eixides típiques de les dates nadalenques: un 62% visitaran els mercats ambulants de Nadal (51% l’any passat), el 56% eixirà a veure la Cavalcada de Reis (45% en 2021) i el 44% eixirà a menjar o sopar amb els companys de treball (34% l’any passat). Són xifres que demostren la definitiva volta a la normalitat dos anys després de la pandèmia. Així, la gran majoria d’enquestats, un 83%, confirma la seua intenció de participar en sopars i menjars amb familiars no convivents (l’any passat només ho va fer el 67%).

 

Una altra novetat respecte a l’any passat és el previsible augment de les compres en botigues físiques durant aquest nadal. I és que, si bé un 11% afirma que comprarà més en línia, un 17% declara que ho farà menys que en 2021. De fet, un 29% dels enquestats té pensat comprar sol o principalment en botigues de carrer.

 

L’enquesta també revela freqüents excessos en les compres de nadal: una de cada dues persones creu que gastarà més del que es preveu; i això que fins a un 25% revela que prefereix donar els seus regals al gener per a aprofitar possibles descomptes. En qualsevol cas, un 37% reconeix que les compres de regals li causen un important estrés.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia