Personal investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, en col·laboració amb el Consorci Hospital General i l’Hospital La Fe de València, han desenvolupat un estudi pilot en humans que ha demostrat que el tractament amb genisteína podria millorar la funció cognitiva de pacients amb malaltia d’Alzheimer prodròmica i, potser, retardar la progressió de la malaltia.
L’assaig clínic, denominat Genial, partia d’un estudi previ del mateix grup d’investigadors en un model d’Alzheimer en ratolins, que va demostrar l’efectivitat del tractament amb genisteína.
En l’estudi Genial s’ha emprat un suplement nutricional amb *genisteína, un *polifenol químicament definit present en la soja, que s’ha demostrat que té propietats beneficioses sobre malalties relacionades amb l’edat. La genisteína és un agent multimodal: actua entre altres mecanismes com a antioxidant, com a antiinflamatori i com a protector contra proteïnes específiques de la malaltia d’Alzheimer.
Durant l’assaig, es va avaluar l’efecte de la suplementació oral diària amb 120 mg de genisteína durant 12 mesos en 24 pacients amb malaltia d’Alzheimer prodròmica (fa referència als símptomes inicials que precedeixen al desenvolupament d’una malaltia o a altres manifestacions agudes).
La fase prodròmica de l’Alzheimer es caracteritza per l’aparició de símptomes cognitius, sobretot problemes de memòria per a recordar fets recents, sense interferir sobre la capacitat per a l’acompliment de les activitats de la vida diària.
Aquests resultats encoratjadors suggereixen estendre l’estudi amb un nombre major de pacients per a confirmar les conclusions prèvies sorgides d’aquesta investigació.
El tractament amb genisteína va donar com a resultat una millora significativa en dues de les proves cognitives utilitzades i tendència a millorar en la resta. L’anàlisi de depòsit de proteïnes nocives en la malaltia d’Alzheimer va mostrar que els pacients tractats amb genisteína no van augmentar la seua captació en zones específiques del cervell després del tractament, mentre que els tractats amb placebo ho van augmentar. No es van observar canvis significatius en altres àrees del cervell estudiades. La genisteína va ser molt ben tolerada per tots els pacients.
Retardar la progressió de la malaltia, des de la fase de transició de la deterioració cognitiva lleu a la demència és un element important en el tractament de la malaltia d’Alzheimer. Els signes patològics d’aquesta apareixen dècades abans de l’inici dels primers símptomes, sent l’enfocament terapèutic ideal a llarg termini, amb substàncies segures, mínimament invasives i eficaces que pogueren administrar-se sense problemes durant molt de temps. Existeix una necessitat imperiosa de desenvolupar nous medicaments per a frenar la progressió de la malaltia de l’Alzheimer i evitar que s’arribe a la fase de demència.
Equip investigador
L’estudi, els resultats del qual acaben de publicar-se en Alzheimer’s Research & Therapy, té com a director a José Viña -investigador principal del Grup d’Investigació en Envelliment i Exercici Físic de Incliva, cap de grup del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Fragilitat i Envelliment Saludable (Ciberfes) en Incliva i catedràtic de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la UV- i, com a subdirectora, a Consuelo Borrás -investigadora principal del Grup d’Investigació en Envelliment Saludable de Incliva i de Ciberfes i catedràtica de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la UV-, tots dos del grup Freshage de la Universitat de València.
Aquest assaig clínic fase II, bicèntric, doble cec, controlat amb placebo, s’ha desenvolupat en els departaments de Neurologia de dos hospitals públics de València; l’hospital General, sota la direcció d’Escudero, i l’hospital La Fe, sota la direcció de Baquero. En el desenvolupament de l’assaig s’ha comptat amb la intervenció de Juan Antonio Carbonell, de la Unitat de Bioinformàtica i Bioestadística de Incliva.