La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit esta setmana la tercera sessió del Fòrum de Retorn que s’ha celebrat en el marc del II Congrés de Comunitats Valencianes a l’Exterior.
Durant la sessió, Pérez Garijo ha anunciat que la Generalitat “crearà un certificat de persona valenciana retornada que acreditarà que la persona que l’ostenta és persona valenciana en l’exterior, que ha treballat fora del nostre territori i que torna a la Comunitat Valenciana per a residir d’una manera estable”.
Així s’ha pronunciat Pérez Garijo, qui ha enumerat algunes de les línies plantejades per l’Administració Valenciana per a formar part de l’Estratègia Valenciana de Retorn com l’atenció sanitària completa a través dels serveis públics de la Conselleria de Sanitat, “una mesura que permetrà gaudir, mitjançant una targeta provisional fins a l’empadronament en el nostre territori, dels mateixos drets assistencials que qualsevol resident en la Comunitat Valenciana”.
La consellera ha recordat a més que la primera mesura aprovada a través d’una disposició addicional a la vigent Llei de Participació Ciutadana orientada al retorn “permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d’inclusió i a la prestació de dependència sense el requisit d’empadronament previ en el nostre territori”, una mesura que serà plenament efectiva amb la publicació de la Llei de Mesures.
La consellera de Participació ha qualificat de “mesura fonamental” realitzar un comunicació clara i senzilla de totes les possibilitats que ofereix l’Estratègia de Retorn a les persones valencianes que resideixen en l’exterior i que desitgen tornar.
Nou espai web i atenció personalitzada
Pérez Garijo ha explicat també que s’habilitarà un espai web “amb informació completa i permanentment actualitzada sobre el procés de retorn, amb recursos i facilitats dirigits a les persones valencianes en l’exterior i a les ja retornades”.
Al seu torn, la consellera de Participació ha ressaltat que es crearà un punt d’atenció personalitzada “per a facilitar informació abans del retorn i realitzar un seguiment de les persones recentment retornades”. Unes altres de les actuacions previstes és la creació d’un punt d’atenció únic i directe per a centralitzar i proporcionar tota la informació necessària que possibilite el retorn de les persones valencianes.
La consellera també ha parlat de la posada en marxa de línies d’ajuda específiques que contribuïsquen a sufragar els costos del retorn i d’integració en la Comunitat; la convocatòria de concursos artístics, literaris i de fotografia que reflectisquen els vincles de les persones valencianes en l’exterior; així com la celebració de trobades de persones valencianes en l’exterior en llocs on existeixen CEVEX consolidats i en àmbits geogràfics on es detecte elevada presència de valencians i valencianes.
Així mateix, es plantegen una sèrie de línies de caràcter laboral, que ja es troben habilitades des de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i que contribuiran a afavorir el retorn de les persones valencianes a l’exterior en igualtat de condicions que les persones valencianes residents a través de les ofertes d’ocupació, diferents línies de subvenció per a la contractació en pràctiques de joves i el servei d’orientació telefònica i en línia.
L’Estratègia Valenciana de Retorn és un document viu, que s’anirà actualitzant i adaptant a la nova realitat i a les noves necessitats detectades. Per a això, es desenvoluparà una comunicació constant amb les administracions implicades, s’analitzaran els resultats i es realitzarà un seguiment a través de les sessions del Fòrum de Retorn, que serà l’encarregat de valorar la seua repercussió i plantejar noves mesures o reformular les existents.
Durant el II Congrés de Comunitats Valencianes a l’Exterior s’ha celebrat un taller específic en el qual s’ha abordat el retorn amb els valencians i valencianes assistents, trobada que ha permés recollir les aportacions i propostes realitzades per a la seua inclusió en l’Estratègia Valenciana de Retorn que es presentarà durant el primer trimestre de 2023.
Arrels que ens porten lluny
La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, ha participat també en la clausura del congrés que ha reunit durant dues jornades a representants de 23 centres de valencians i valencianes que resideixen fora de la Comunitat.
En l’acte de clausura, la consellera ha fet lliurament d’uns taulells commemoratius als representants dels CEVEX que han participat en el congrés, cerimònia que també ha comptat amb la intervenció del secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente.
El secretari autonòmic de Participació ha afirmat que “el lema del Congrés ‘Arrels que ens porten lluny’ descriu una cosa essencial en l’ésser humà: la necessitat de mantindre la nostra identitat, les nostres arrels per a sentir-nos vius”, al que ha afegit que el món globalitzat actual “ha fet més evident la necessitat humana de sentir-se part d’una comunitat, com a part essencial de la nostra identitat”.
Antoni Llorente ha agraït a tots i totes l’esforç realitzat per a estar en aquest punt de trobada després d’uns anys complicats, per mantindre la nostra identitat i les nostres arrels, a més de ser la bandera dels valencians i les valencianes a tot el món.
El II Congrés de Comunitats Valencianes a l’Exterior, organitzat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, s’ha celebrat en Les Naus durant els dies 15 i 16 de desembre amb la participació dels i les representants dels diferents Centres Valencians en l’Exterior (CEVEX). Durant les diferents sessions s’han abordat qüestions com la participació dels valencians i valencianes que resideixen en l’exterior en els assumptes públics, l’Estratègia de Retorn, així com la defensa de la llengua i la cultura valenciana a través de tres tallers tallers temàtics.
Totes dues jornades han sigut el punt de trobada de representants de 23 CEVEX arribats de diferents països com l’Argentina, Xile, els Estats Units, l’Uruguai, Veneçuela, el Regne Unit, França, Bèlgica i el Japó, així com des de diferents autonomies espanyoles per a posar en comú les seues inquietuds, propostes i els reptes als quals s’enfronten de cara al futur.
Els CEVEX, per la seua importància, estan recollits en l’Estatut d’Autonomia, i són reconeguts pel Consell. Actualment existeixen 42 centres repartits per tot el món. La funció dels CEVEX és promoure i difondre la llengua, la cultura, el folklore i les tradicions valencianes. En aquests moments, estan col·laborant a més en el disseny i futura aplicació de l’Estratègia valenciana de retorn, en la qual també està participant la ciutadania activa en l’exterior que no està agrupada en els centres.