La setena Assemblea de l’Associació de Municipis Vinculats a la Immediata, s’ha celebrat fa uns dies en el Saló de Plens del Castell de Bétera.

A la reunió han assistit l’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevió, el regidor de Transició Ecològica de Riba-roja de Túria, José Luis Ramos, la tinenta alcalde de Sant Antoni de Benaixeve, Marta Retamosa, la regidora de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alicia Piquer, així com regidors de Patrimoni dels diferents municipis, en representació de Bétera, Joaquín Gómez, de Rafelbunyol, Alicia Piquer, del Puig, Tonica Martí i J. Enrique Martínez de l’Eliana, l’Arqueòleg Municipal de Moncada, Josep Burriel, el Cap de Museus de l’Ajuntament de València, Javier Martí, el coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica, Eugeni de Manuel, el president del Centre d’Estudis de Bétera, Jorge A. Alonso, el president de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, Ángel Morales, i els investigadors, José Durbán Aparisi i José Aleixandre.

Aquesta Associació va nàixer en 2017 amb la finalitat de posar en valor la línia Puig- Els Carasols, a través de l’estudi, la protecció i rehabilitació del seu patrimoni bèl·lic. Formen part d’ella els municipis del Puig, Nàquera, Montcada, Rafelbunyol, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, L’Eliana, Llíria, Vilamarxant i Riba-roja, poblacions unides pel sistema de trinxeres de la Guerra Civil, declarades com a Béns Immobles de Rellevància Local per la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Es tracta d’una de les línies defensives més importants de la Comunitat Valenciana, el trajecte de les quals de 26 quilòmetres travessa des del Puig fins a Els Carasols.

L’Ajuntament de València s’ha incorporat a l’Associació en aquesta setena assemblea, donada la vinculació de la ciutat amb els municipis, entre El Puig i Riba-roja que van albergar en els seus territoris trinxeres, búnquers, galeries, refugis, nius de metralladores i punts de comandament, per a defensar València davant l’avanç de les tropes franquistes entre 1938 i 1939. El Cap de Museus de l’Ajuntament de València, Javier Martí ha recalcat la importància que va tindre la línia per a protegir la capital i el compromís per part del consistori en la recuperació de la memòria històrica.

A més l’Assemblea s’ha iniciat amb la presa de possessió de la presidència per part de l’Ajuntament de Bétera i vicepresidència per part d’El Puig. La reunió ha comptat amb la unanimitat de tots els presents per a treballar en la sol·licitud a la Conselleria de Cultura de la declaració BIC per a tota la Línia de Defensa Immediata. L’acord s’ha materialitzat en el compromís de tots els municipis presents que en els pròxims mesos presentaran en els seus plens la declaració institucional per al suport a la sol·licitud de BIC i les aportaran en la pròxima Assemblea, prevista per a la segona quinzena d’abril.

Un altre dels punts de la reunió ha sigut el lliurament per part del coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica, Eugeni de Manuel, a l’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevió, de la planimetria de la Línia Defensiva Immediata, que es posarà a la disposició de tots els municipis membres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia