La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública monitora fins a 700 mostres setmanals procedents de tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana per a detectar de manera precoç infeccions respiratòries d’interés per a la Salut Pública. Aquest nou sistema de vigilància i control de patògens com el SARS-COVID, la grip o el virus sincicial respiratori (VSR) funciona a ple rendiment des de tardor.

L’operatiu resulta de la suma dels circuits de vigilància de la grip que ja existien en la Comunitat Valenciana (xarxa sentinella) i els procediments de seguiment del SARS-COVID implantats durant la pandèmia, que s’han reforçat amb noves metodologies i més recursos.

“La vigilància de les infeccions respiratòries agudes abasta grip, COVID i virus respiratori sincicial -que causa infeccions en els pulmons i en les vies respiratòries-, entre altres, a partir de la participació coordinada de diferents recursos i serveis, tant de Salut Pública com d’Atenció Primària i Especialitzada”, com ha explicat la subdirectora General d’Epidemiologia i Vigilància en Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Herme Vanaclocha.

De fet, el sistema sentinella que durant anys ha funcionat en la Comunitat Valenciana i pel qual una mostra prou representativa de centres de salut i hospitals reportava casos de grip és la base del nou circuit de vigilància de les infeccions respiratòries agudes.

No obstant això, i a diferència de la xarxa sentinella, el sistema de vigilància conjunta de les infeccions respiratòries agudes no analitza una mostra representativa sinó que pot arribar a processar fins a 700 mostres setmanals procedents de tots i cadascun dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

S’analitzen els resultats d’aqueixes mostres preses en Atenció Primària o Especialitzada i processades en els laboratoris de microbiologia, els casos vistos en Atenció Primària amb clínica compatible i la informació facilitada pels hospitals sobre l’ocupació de llits, tant d’hospitalització general com d’UCI. Aquesta informació es completa amb estudis d’aigües residuals.

El conjunt resultant de dades es processa en uns avançats sistemes informàtics proveïts per la Direcció General de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient i es remet al *perspnal tècnic de Salut Pública, que els analitza en profunditat.

L’objectiu últim és fer un seguiment integral tant de l’evolució dels diferents virus respiratoris circulants com de les seues variants per a, si arribara el cas, detectar precoçment situacions de risc que pogueren requerir mesures extraordinàries o reorganitzar l’assistència sanitària. Aquesta informació de caire autonòmic es trasllada al Ministeri que es coordina, al seu torn, a nivell europeu.

A nivell internacional, l’Organització de la Nacions Unides commemora el Dia de la Preparació davant les Epidèmies cada 27 de desembre, amb la finalitat de ressaltar la importància de la prevenció de les epidèmies i la preparació i la col·laboració per a donar-los resposta.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia