(EFE).- Dos de cada tres raïms consumits aquest cap d’any a Espanya, com mana la tradició en Nit de cap d’any, procediran de la Denominació d’Origen Protegida del Vinalopó (Alacant), un producte que ja està a la venda en comerços i supermercats però al qual la intensa calor ha provocat un minvament en la seua qualitat.

Però a més, els agricultors han patit també l’estancament de la demanda i això ha causat que hagen venut “amb una rendibilitat nul·la”, segons han explicat aquest dimarts la directora de la DOP del Raïm Embossat del Vinalopó, Beatriz Rocamora, i el gerent d’Antonio Berná i Fills, Antonio Berná.

Tots dos han coincidit que, a més d’aqueixos factors, també ha incidit la pujada dels costos de producció, que no s’ha pogut repercutir pel descens de la demanda i que ha rematat la ja complicada rendibilitat de la campanya.

Uns dos milions de quilos de raïm procediran aquest cap d’any d’aquesta DOP, que a penes ha pogut “aprofitar” el 70% del raïm, que “ha madurat en excés” i que ha tingut “un minvament” per la calor, la qual cosa ha deixat un raïm “d’una qualitat mitjana” i amb percentatges majors sense recol·lectar, ja que normalment s’aprofita entre el 80 i el 90% del total, segons Berná.

A aquest factor se li afig el fet que els productors han vist reduïda la demanda per la situació inflacionària que viu l’entorn europeu, la qual cosa ha fet que baixe el preu de venda d’aquest raïm en el camp, de major qualitat, ha sostingut Rocamora.

“Als agricultors no se’ls ha augmentat el preu i fins i tot és inferior a l’any passat, quan els costos de producció són molt superiors”, ha insistit Rocamora, que ha subratllat, no obstant això, que des de la DOP veuen aquest 2022 com “un ‘xoc’ de mercat molt concret per una inflació desbocada”, per la qual cosa confien que “la situació s’estabilitze de cara a pròxims anys”.

Malgrat això, ha destacat que la situació de la cadena de valor dels agricultors “no és res avantatjosa i tenen moltíssims problemes als quals no s’acaba de fer front amb les diferents eines que des dels poders públics estan posant a la disposició del sector, com és la llei de la cadena”.

Aquesta llei, al seu judici, té “bones intencions, però sembla que no és capaç de fer front a la problemàtica real a la qual s’enfronten els productors i els agricultors”.

Així, contra aquest descens del preu pagat als productors, des de la Denominació d’Origen demanen “apostar per un producte diferenciat com és aquest”, que té “un segell de qualitat i una garantia certificada”, la qual cosa pot ser “una eina molt útil per al sector per a poder-se diferenciar i fer front a aquest mercat tan complex i convuls”.

UNA CRISI CREIXENT EN EL CAMP

Berná, per part seua, ha insistit que enguany “sobra raïm” pel descens de la demanda i per una crisi econòmica que “és molt greu”.

“Oferim un producte que és car, per la qual cosa -davant els problemes de la inflació- no es consumeix i, al no consumir-lo, sobra i en sobrar, hi ha excés d’oferta i els preus baixen”, ha lamentat per a explicar que la calor estiuenca “ha estressat molt la qualitat de les plantes, la qual cosa augmenta el destrí -les fruites rebutjades per estar mal formades o afectades- i això també augmenta la mà d’obra”.

“Tot això fa que la rendibilitat siga nul·la o que hi haja molta gent que vaja a tindre pèrdues severes”, ha apuntat Berná, que, no obstant això, ha assegurat que no hi haurà problemes de proveïment i que “en el camp queda encara una mica per recol·lectar”.

“Cada any que passa” els productors de cítrics o de raïm “el tenim més difícil”, ha insistit el gerent d’aquesta empresa, que ha conclòs que “el mercat és més global cada any”, per la qual cosa “qualsevol producte de qualsevol lloc arriba en 48 hores i es proveeix”, la qual cosa perjudica el mercat local i més pròxim.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia