La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha llançat, a través del Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una sèrie de recomanacions per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la ciberseguretat durant les festes nadalenques, les quals encaren ja la recta final.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que amb aquestes recomanacions es busca “continuar amb la tasca de sensibilització i conscienciació en ciberseguretat que es fa tan necessària en períodes destacats com el Nadal, en els quals l’ús d’Internet es torna intensiu per a diferents fins”.

Per això, Arcadi España ha indicat que en aquesta ocasió s’oferiran consells perquè les compres en línia es realitzen amb confiança, al mateix temps que ha destacat la importància que la ciutadania es mantinga alerta en aquestes dates perquè, ha dit, “tots desitgem tindre unes festes relaxades i sense sobresalts i el millor perquè així siga és seguir unes mínimes recomanacions de seguretat, especialment quant a compres es refereix”.

Així mateix, el titular d’Hisenda ha apuntat que comprar per Internet “és completament segur, sempre que es tinguen en compte algunes qüestions com, per exemple, no utilitzar wifis sense contrasenya, perquè poden estar espiant per a robar-te les teues dades, o valorar l’ús de diferents mètodes de pagament segur, a més de la targeta, com a transferències, plataformes de pagament com Pay-pal o targetes prepagament”.

En aquest sentit, CSIRT-CV recomana posar a punt els dispositius des dels quals es vagen a fer les compres, instal·lant antivirus i actualitzant les versions dels programes i de les aplicacions.

A més, s’han de revisar els permisos que s’atorguen a les aplicacions en els telèfons intel·ligents però sobretot, segons Arcadi España, “confiar en el nostre propi instint: si una botiga no ens genera confiança hem de comprovar si l’adreça web comença per ‘https’ i si té un símbol amb un cadenat al costat, que ens confirmaria que la informació està protegida”.

“I si així i tot no estem segurs, podem contrastar opinions i informació en internet o en les xarxes socials per a cerciorar-nos de l’experiència prèvia d’altres usuaris”, ha afegit.

Així mateix, el conseller ha explicat que s’ha de desconfiar d’ofertes que caduquen en qüestió de minuts o que oferisquen productes o serveis per preus exageradament baixos.

Finalment, des de CSIRT-CV han destacat la necessitat que la ciutadania s’informe prèviament sobre la botiga en línia, el seu domicili fiscal, les formes de pagament, la política d’enviament i devolució i les dades que recapten de l’usuari.

Per part seua, el director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha indicat que les recomanacions també se centren en reforçar la seguretat després de la compra de nous dispositius, gadgets i joguets, “especialment per a la tranquil·litat dels més xicotets de la casa”.

En aquest sentit, ha incidit en què, a l’hora de regalar, “cal tindre una cura particular amb els joguets amb connexió a internet, per al que es recomana que el seu ús estiga supervisat sempre per un adult, a més d’amb els gadgets tecnològics per a adults, que cal configurar degudament per a evitar riscos”.

A més, ha recomanat comprar la loteria en línia només en portals web de distribució oficials, aprofitar les vacances per a canviar les contrasenyes i protegir les dades personals evitant caure en la temptació de fer clic en missatges que tracten sobre premis o que realitzen peticions sospitoses.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia