La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i el Servei Canari de la Salut han conclòs la primera fase de la iniciativa Cuídat-e amb la selecció de l’empresa que s’encarregarà de desenvolupar, a partir d’intel·ligència artificial i big data, una aplicació mòbil de medicina personalitzada. La app oferirà a les persones usuàries recomanacions i consells sobre salut ajustats a les seues singularitats, amb la fi última de previndre malalties.

El desenvolupament del projecte es divideix en dues fases. En la primera, iniciada a l’abril per les tres adjudicatàries del concurs, s’ha demostrat la factibilitat de la iniciativa i s’ha seleccionat a GMV Solucions Globals Internet SAU com a empresa que assumirà la segona etapa. En aquesta nova fase, GMV Solucions Globals Internet SAU comptarà en règim de subcontractista amb la segona classificada (Laberit-Qwerty).

Durant la primera fase de Cuídat-e, un total de 4.000 persones voluntàries van aportar informació sobre els seus hàbits nutricionals, activitat física, estat d’ànim, consum de substàncies-noves addiccions i situacions de soledat no desitjada.

En aquesta nova etapa, que s’iniciarà en les pròximes setmanes, les persones participants rebran una comunicació amb un enllaç per a accedir i testar l’APP mòbil preliminar, a la qual s’aniran afegint noves funcionalitats. També es podran incorporar nous participants signant un consentiment informat en línia.

A través de l’aplicació, es recollirà la informació i valoració de les experiències dels i les participants per a aprofundir i perfeccionar l’eina informàtica de promoció de la salut.

Alleugerir tasques repetitives mitjançant algorismes

A més d’aquest objectiu principal, el projecte Medicina Personalitzada Big Data també aprofita les oportunitats de la visió d’alta resolució i de la intel·ligència artificial per a crear solucions que competisquen amb avantatge en tasques repetitives susceptibles de ser parametritzades i resoltes mitjançant algorismes.

En aquesta línia, amb ajuda d’un bot, es treballarà en la presa de dades abans d’entrar en la consulta del professional sanitari, durant el monitoratge continu en el domicili de les patologies cròniques, així com en el garbellat de priorització d’urgències.

També està previst desenvolupar un sistema de transcripció automatitzada, mitjançant un dictàfon intel·ligent, de les converses que pacient i professional mantenen en el despatx de consulta. En última instància, el professional haurà de validar i polir la transcripció automatitzada per a garantir que és correcta i precisa.

Finalment, també es preveu el diagnòstic d’imatges simples de radiologia o electrocardiografía mitjançant el pixelat d’alta resolució.

Totes aquestes funcionalitats, evitaran tasques repetitives i de presa de dades als professionals, que podran centrar-se en activitats de major valor afegit i personalitzar el temps dedicat a cada pacient.

Al costat d’aquestes solucions d’interfície centrades en el pacient, el projecte Cuídat-e també desenvoluparà altres dirigides al professional, per a incrementar la seua capacitat diagnòstica en l’atenció individual i en la planificació de la salut poblacional.

Quasi sis milions d’inversió

El projecte Cuídat-e és fruit de la col·laboració de les i els voluntaris participants, un gran nombre de professionals de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i del Servei Canari de la Salut, així com de les persones tecnòlogues de les empreses adjudicatàries.

La iniciativa té un pressupost de 5.833.774 euros, dels quals la Generalitat Valenciana destina 2.000.000, cofinançats per Feder en un 50%, i Canàries assumeix 3.833.774, cofinançats per Feder en un 85%, en el marc del Programa FID Salut (Finançament de la Innovació des de la Demanda), que gestiona com a autoritat nacional el Ministeri de Ciència i Innovació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia