Cada 13 de gener se celebra el Dia Mundial de Lluita contra la Depressió. Es tracta d’un trastorn emocional que afecta més de 300 milions de persones en el món, sent considerada com la primera causa mundial de discapacitat.

La depressió incideix notablement en les taxes de mortalitat i morbiditat. Impacta a persones de totes les edats i de manera molt significativa a adolescents i persones de la tercera edat.

Amb la proclamació d’aquest dia es pretén sensibilitzar, orientar i previndre a la població a nivell mundial sobre aquesta malaltia, les xifres de la qual augmenten de manera desproporcionada en el món.

El servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València utilitza la tècnica d’estimulació magnètica transcraneal en més de 100 pacients amb depressió resistent a altres tractaments convencionals. Aquesta tècnica no invasiva, que no requereix anestèsia, ha obtingut resultats positius en el 60% dels casos millorant els símptomes cognitius relacionat amb la memòria i l’atenció.

En pacients tractats, ha explicat Pilar Sierra, psiquiatre de la Unitat de Trastorns Bipolars del servei de Psiquiatria de l’Hospital La Fe, “s’ha trobat canvis positius en la cognició del pacient, és a dir, millora de l’aprenentatge immediat i de la memòria de treball, sent la influència del canvi cognitiu un indicador de la millora en el funcionament global”.

A causa d’aquests resultats, ha afegit, “s’ha iniciat un programa de manteniment en aquells pacients que han presentat millora clínica, amb l’objectiu de previndre recaigudes”.

Aquesta tècnica s’aplica, a més, en pacients amb depressió bipolar en els quals es també, s’observa una resposta més ràpida i un major percentatge de remissió. Com a dades positives, destaca la doctora, “es troben una bona tolerància i una elevada adherència al tractament per part dels pacients”.

Línies d’Investigació

En aquest sentit, l’Institut Carles III ha aprovat un assaig aleatoritzat controlat a doble cec denominat ‘Eficàcia i biomarcadors clínics i de neuroimatge de resposta en dos protocols intensius i espaiats d’estimulació magnètica theta burst en depressió resistent’.

L’objectiu és investigar l’eficàcia i seguretat d’aquesta teràpia utilitzant dos protocols diferents i mitjançant la utilització de tècniques de neuroimatge per a determinar predictors de resposta.

L’assaig s’està duent a terme actualment pels integrants de la Unitat de Trastorns Afectius Resistents de l’Hospital La Fe, els doctors Lorenzo Livianos i Josep Ribes i les doctores Pilar Sierra, Pilar Benavent, Yolanda Cañada i la psicòloga clínica Ana Sabater, conjuntament amb el Servei de Radiologia de l’Hospital.

Més de 161.000 pacients atesos en els centres de salut

D’altra banda, en el Dia Mundial contra la Depressió, des de Sanitat es recorda la importància de la cura de la salut mental i la promoció d’hàbits saludables.

En aquest sentit, durant l’any passat els centres de salut de la Comunitat Valenciana van atendre 161.779 pacients diagnosticats de depressió. Del total de pacients, les dones representen el 72,8% enfront del 27,2% dels homes.

Per províncies, els centres d’atenció primària de Castelló van atendre 18.112 pacients amb depressió, els centres de València a 87.813 pacients i els d’Alacant a 55.854 pacients.

D’altra banda, la majoria dels pacients amb depressió tenen entre 60 i 85 anys (49,7%), i entre 40 i 59 anys (30,32%). Únicament el 9,8% dels pacients és menor de 40 anys.

Així mateix, les unitats de Salut Mental de la Comunitat Valenciana van atendre l’any passat 27.783 persones amb diagnòstic de depressió. En concret, 4.212 pacients atesos a Castelló, 14.745 en les unitats de València i 8.855 en les d’Alacant.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia