(EFE).-Hospitals valencians com La Fe, el General i l’Arnau de Vilanova han començat el dia aquest divendres amb desenes de pacients pendents d’un llit, una situació de “pressió assistencial” que, segons la Conselleria de Sanitat, s’està “incrementant de forma generalitzada” tant en urgències com en Primària, i “en alguns centres més que en uns altres”, a causa dels problemes respiratòries propis d’aquestes dates.

No obstant això, des d’aquest departament de la Generalitat han assegurat que els departaments de salut “estan preparats per a fer front a aquestes situacions i el sistema està funcionant perquè tota persona rep assistència”.

Fonts dels sindicats CSIF i CCOO CV han informat que a l’Hospital La Fe hi havia aquest matí una dotzena de pacients pendents de passar a un llit en planta, en l’UCI estaven ocupades 26 de les 27 i en Reanimació, 30 dels 36 llits, mentre que en el General de València, 44 pacients estaven a l’espera d’un llit.

Segons el CSIF, a l’Hospital Arnau de Vilanova hi havia 13 pacients a l’espera de llit, mentre que des de CCOO PV han assenyalat que l’Hospital de Gandia està doblegant llits des d’octubre i, encara que en aquests moment no hi ha pacient en espera de llit, el centre “està ple. Donen altes i de seguida s’ocupen”.

També a l’Hospital General d’Alacant, la situació durant el matí d’aquest divendres és “tranquil·la”, encara que és a la vesprada quan arriba a Urgències “tot el que en Primària es posterga”, segons CCOO PV, que indica que a l’Hospital d’Alcoi “hi ha demora en els ingressos per la tardança a l’hora de donar altes pel fet que l’hospital està ple”.

Des de la Conselleria de Sanitat han informat que els problemes respiratoris propis d’aquestes dates, fonamentalment grip, covid i virus sincitial, estan “incrementant de forma generalitzada, i en alguns centres més que en uns altres, la pressió assistencial, tant d’urgències com de Primària”.

“Cada departament compta amb un pla estratègic individualitzat, dissenyat per a assumir un possible augment de la pressió assistencial, i si és necessari l’aplica”, afirmen des de Sanitat.

Reconeixen que són “conscients que, en determinades ocasions, pot suposar una molèstia per als pacients que acudeixen als hospitals” encara que subratllen que des de la Conselleria es fa “un gran esforç perquè aquestes situacions siguen mínimes i s’atenga el més ràpid possible a tota la ciutadania”.

A més, afirmen, per a fer front a aquestes possibles eventualitats es compta “amb més recursos humans” i assenyalen que el Consell “ha adoptat mesures de gran importància en matèria de personal per a reforçar la sanitat pública”.

“S’han creat 6.000 places noves de personal sanitari, d’elles quasi 1.200 són noves places de metges, entorn del 20 per cent. És una mesura que no té precedents, un increment de plantilla estructural de més del 10%”, asseveren.

Així mateix, informen que s’està executant un “ambiciós Pla de millora de l’Atenció Primària amb més personal, més tecnologia i una nova organització, dotat de 326 milions d’euros” i afigen que en aquest nivell assistencial, Atenció Primària, ja s’han creat 1.700 places més de plantilla per a aquest pla.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia