Si ahir Bétera va encetar els actes per a celebrar Sant Antoni amb la “Passejà”, hui dissabte, 21 de gener, ve el plat fort de la programació.

En primer lloc, els més menuts de Bétera podran gaudir de 11.00 a 14.00 hores de Jocs Tradicionals en l’Albereda i a les 12.00 hores Dani Miquel i els MA, ME, MI, MO Musics, delectaran als xiquets i xiquetes amb l’actuació musical “La vida és una Festa!!”.

Seguidament, les calderes del tradicional “arròs amb fesols i naps” seran oferides per Carnes Gil, a partir de les 13.30 hores aquest citat dissabte, 21 de gener. Les veïnes i veïns deuran portar un plat o casserola per a poder recollir el menjar.

La jornada estarà amenitzada per “Matxer eventos y producciones” i també hi haurà servei de barra a càrrec dels Majorals de 2024.

Cal mencionar que les calderes solien portar-se a terme fa molts anys a diversos municipis quan arribava l’època de Sant Antoni, època de fred. Aquest plat també ha sigut molt tradicional al nostre poble, tot i que ara només es sol fer a les cases de manera particular. Per aquest motiu, des de fa uns anys, s’intenta que aquest torne a recuperar-se dins les celebracions populars.

Després d’un matí intens, les activitats per al públic infantil es reprendran a les 17.00 hores amb el Contacontes “Els animals de Martín” d’edat recomanada entre 6 i 12 anys i que realitzarà la companyia Rebombori Cultural en valencià.

Els coets començaran a ser protagonistes a partir de les 18.30 hores, on serà el torn per a les proves de coet de les penyes coeteres del municipi.

Amics del Coet seran els primers a iniciar aquesta ronda. En 2019, van complir 10 anys com a associació, però en el 2009 no van eixir a Sant Antoni, ja que l’associació estava molt recent. D’aquesta manera, el seu primer any a eixir a la prova de coets va ser en l’any 2010. Habitualment, aquesta penya realitza una xicoteta demostració de les diferents modalitats de tirar coets. És a dir, ofereix una mostra de com se celebren en els diferents pobles de la comunitat els actes amb coets. Primer, unes passades del carro i les peces que és la forma tradicional, i molt estesa per moltes poblacions. Veurem què ens hi han preparat enguany.

A Amics del Coet li seguirà enguany Fogoners 1.5 i Fills de la Pólvora, a partir de les 19.30 hores. Enguany serà el quart any que isca Fogoners, una penya que a poc a poc ha anat consolidant-se. Cada vegada compta amb més socis. Fills de la pólvora es va estrenar de manera oficial l’any passat com a penya. Es tracta d’una colla de joves, amics entre ells i grans apassionats per la pólvora.

Cap a les 20.30 hores seguirà Vol Lliure. Enguany, serà la huitena volta que la penya duga a terme la seua prova de coets, en un any que celebrarà el seu desé aniversari ja que el passat 07 de setembre va fer 10 anys de la seua fundació. Cada any ens ofereix una sorpresa i prepara al mínim detall aquesta jornada. Caldrà acudir per a veure què han preparat, ja que el final promet ser especial. I és que per a ells és més que una coetà normal. Sota el nom de “Coetà al Vol”, fan ús de molta pirotècnia (foc d’artifici) combinada amb els coets habituals que s’utilitzen en una coetà tradicional. Enguany participaran 140 persones, més que altres anys. 

Al voltant de les 23.30 hores, aproximadament, les Obreres i Majorals culminaran aquesta demostració amb l’encesa de la foguera de Sant Antoni i la seua tradicional prova de coets. Aquesta prova és habitualment el primer acte oficial que les Obreres i Majorals realitzen cada any, sense comptar la seua col·laboració en la Cavalcada de Reis i la participació en la “passejà”. Enguany han preparat uns 261 kg de coets per a l’ocasió. A més a més, les obreres Aina, Cristina i Paula, també s’atreviran a eixir amb el “mono” i el casc.

El que Betera.com té clar és que cada penya coetera i les Obreres i Majorals, no ens defraudaran en aquests actes on els coets i el foc són els protagonistes.

Però ací no acabarà tot, les celebracions continuaran amb l’Orquestra “Empopados” que farà ballar a tots els veïns i veïnes en la carpa situada en l’Albereda i que comptarà amb una barra a càrrec dels Majorals 2024.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia