(EFE).- El cannabidiol, un dels compostos de la planta del gènere cànnabis, repara el dany cerebral i les alteracions en la conducta en ratolins amb espectre alcohòlic fetal, segons un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH).

Aquest compost podria, per tant, ser útil per a tractar les alteracions associades al trastorn d’espectre alcohòlic fetal (TEAF), segons han informat aquest dijous el CSIC i la UMH en sengles comunicats.

En un article publicat en la revista Pharmacological Research, els investigadors d’aquest treball assenyalen que l’administració crònica de cannabidiol en cries de ratolins exposades a l’alcohol en la seua etapa gestacional i de lactància millora el seu comportament emocional, la memòria i el dany cerebral.

L’objectiu principal d’aquesta investigació va ser avaluar els efectes de l’administració primerenca i crònica de cannabidiol (CBD) en cries exposades a un model animal de TEAF.

Els autors del treball conclouen que les dades extretes en aquesta investigació “suggereixen la utilitat potencial del CBD en pacients amb TEAF”.

Investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de Rutgers (els Estats Units) i de l’Institut de Neurociències Cognitiva i Traslacional de la Universitat Favaloro (l’Argentina) han participat així mateix en aquest estudi.

El catedràtic de Farmacologia de la UMH Jorge Manzanares, membre també de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (*ISABIAL), explica que els trastorns derivats del consum d’alcohol durant la gestació i lactància es consideren la causa evitable més prevalent de problemes relacionats amb el desenvolupament neuronal.

S’estima que quasi 8 de cada 1.000 habitants presenten espectre alcohòlic fetal, que afecta, a més, a més del 5% dels naixements anuals.

A pesar que hui dia no existeix un tractament específic per a aquest trastorn, la cerca de fàrmacs específics i assegurances és una necessitat creixent. Per tant, els investigadors del IN esperen que els resultats obtinguts en aquest treball puguen estimular la realització d’estudis clínics amb cannabidiol en xiquets i joves amb *TEAF.

Segons indiquen des del grup Neuropsicofarmacología *Traslacional de les Patologies Neurològiques i Psiquiàtriques, dirigit pel professor Manzanares i situat en l’Institut de Neurociències, aquest és el primer estudi que avalua l’efecte del *cannabidiol sobre les alteracions de conducta i cerebrals en un model animal d’espectre alcohòlic fetal.

Per a això, s’administra alcohol per via oral a ratolins femella gestants des del moment equivalent al segon trimestre de la gestació fins a la finalització de la lactància, quan les cries tenen 21 dies.

L’administració diària del *cannabidiol comença el mateix dia del deslletament de les cries i continua fins a la finalització de l’estudi.

Quan les cries porten cinc setmanes de tractament, es duen a terme diferents estudis per a valorar els seus nivells d’ansietat, depressió, memòria i cognició. Una vegada finalitzades aquestes avaluacions, es realitzen estudis cerebrals per a detectar canvis en l’expressió de gens i proteïnes, així com estudis cel·lulars.

Els resultats de l’estudi indiquen que els ratolins exposats a l’alcohol tenen més ansietat, depressió i problemes de memòria. “El tractament crònic amb cannabidiol, administrat des d’una etapa molt primerenca, aconsegueix millorar tots els aspectes conductuals tant en els ratolins mascle com en les femelles”, segons l’investigador de l’Institut de Neurociències.

Les cries exposades a l’alcohol durant la gestació i la lactància presenten alteracions en el desenvolupament cerebral com, per exemple, un menor nombre de neurones particularment en l’hipocamp (que té un paper fonamental en l’emmagatzematge dels records), així com una deterioració de la maduració i plasticitat sinàptica.

No obstant això, l’administració de *cannabidiol durant el període postnatal millora els processos de creació de neurones i incrementa la supervivència cel·lular, en augmentar la plasticitat en l’hipocamp, segons es reflecteix en l’estudi.

Segons l’article que recull la investigació, el TEAF “inclou trastorns *neuropsiquiátricos relacionats amb l’exposició a l’etanol durant la gestació i la lactància”.

Exposa que “els tractaments disponibles són mínims i no modulen el mal induït per l’etanol”, per la qual cosa subratlla que “el desenvolupament de models animals que simulen el TEAF és essencial per a comprendre les alteracions cerebrals subjacents i buscar enfocaments terapèutics eficients”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia