El frau en línia suposa ja al voltant del 90% de tots els ciberdelictes, segons la policia. I la seua incidència no fa sinó augmentar, en bona part aprofitant l’estirada de les plataformes de compravenda de productes de segona mà com Wallapop, Vinted, Ebay o Vibbo, adverteix l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
En concret, la Delegació d’OCU a la Comunitat Valenciana ha tingut constància de diversos fraus en webs de productes de segona mà en els quals un presumpte comprador amb perfil fals s’interessa en un producte d’un cert valor (entre 400 i 1.000 euros) i proposa continuar la gestió fora de l’aplicació amb l’excusa d’estalviar-se les despeses associades a l’ús de la plataforma. Si el venedor accedeix, li demanaran un correu electrònic per a continuar amb l’operació. No solen regatejar en el preu i mostren una certa urgència a tancar el tracte. El parany es materialitza quan el venedor rep un correu amb un enllaç d’una suposada entitat bancària que sol·licita les dades de la seua targeta per a ingressar en el seu compte l’import acordat. En el moment en què el venedor facilite les dades es consumisca l’estafa, ja que s’usaran per a sostraure-li diners o realitzar compres amb la seua targeta.
OCU adverteix que, en mantindre la conversa fora de la plataforma, aquesta no pot monitorar i protegir la compravenda, eliminant per exemple l’enviament d’enllaços web o detectant altres intents de frau. Al mateix temps que dificulta la possibilitat de reclamar posteriorment a aquesta plataforma. Per tot això, l’Organització ofereix cinc recomanacions bàsiques per a previndre problemes.
Prioritze webs o plataformes conegudes i no isca d’elles, ja que disposen de controls interns de seguretat per a detectar tot tipus de fraus. Desconfie dels compradors o venedors que a l’hora de pagar o organitzar l’enviament exigeixen continuar fora d’ella.
Abans de comprar o vendre o un producte revise el perfil de l’altra part. Siga especialment cautelós amb perfils amb poca antiguitat i sense ressenyes, sobretot si tenen molta pressa per tancar la gestió o el producte que anuncien és especialment barat.
La petició de dades de l’altra part, com un correu electrònic o un telèfon de contacte pot ser l’inici d’un intent de *phishing. Desconfie dels links que li arriben per aquests mitjans, podrien sol·licitar-li les seues dades bancàries amb alguna excusa aparentment raonable.
Per als pagaments, aprofite les eines que ofereix la plataforma. Però si finalment opta per comprar o vendre el producte en persona, prioritze l’efectiu. Si li fan un *bizum, assegure’s que no li estan demanant acceptar una sol·licitud de diners (en comptes d’un ingrés).
Si malgrat tot pateix una estafa, pose’s com més prompte millor en contacte amb la plataforma, avise al seu banc i denuncie’l en la policia. Si va operar dins de la plataforma i no va deixar les seues dades a ningú podria recuperar els diners perduts.