(EFE).- Una acció solidària conjunta de la Fundació Vithas, l’Hospital 9 d’Octubre, l’equip mèdic d’Ignacio Solís i l’Associació GUP ha aconseguit salvar la vida d’un adolescent senegalés al qual se li ha extirpat un tumor facial de 20 centímetres.

El complex procés quirúrgic ha permés la resecció total de la tumoració i la reconstrucció de la mandíbula amb un penjoll lliure de peroné, han informat els especialistes que li han atés en un comunicat.

El jove senegalés de 15 anys presentava un ameloblastoma de gran grandària que afectava dos terços de la mandíbula i s’estenia a la base del crani.

El tumor havia crescut gradualment fins a aconseguir més de 20 centímetres, el seu creixement cap a la gola dificultava considerablement la ingesta de líquids i aliments.

El cas va arribar a les mans del doctor Ignacio Solís, cirurgià maxil·lofacial de l’Hospital Vithas València 9 d’Octubre a través de l’Associació GUP.

“Em van demanar ajuda per a tractar a Mamadou ja que presentava una tumoració facial important. Gràcies a la col·laboració de la Fundació Vithas i de l’Hospital Vithas València 9 d’Octubre, el pacient va poder arribar a València”, indica Solís.

No obstant això, la intervenció es va demorar més del que es preveu degut al seu delicat estat de salut. “Estava completament desnodrit, si s’haguera tardat més a portar-ho s’haguera mort amb absoluta seguretat”, afig.

Mamadou va arribar a Espanya de la mà de l’Associació GUP, entitat que desenvolupa múltiples projectes solidaris al Senegal. Feia aproximadament quatre anys que el pacient havia començat a desenvolupar un ameloblastoma, tumor no cancerós i poc freqüent que es desenvolupa principalment en la mandíbula, prop dels molars.

“De seguida ens vam adonar que una cosa així era impossible d’operar al seu país d’origen. Era fonamental portar-ho a Espanya si volíem salvar-li la vida, ja que el seu estat de salut s’havia deteriorat considerablement en poc temps”, assegura Raquel Peris, directora de l’associació.

Mamadou va ser sotmés a una complexa intervenció de més de deu hores de duració que va permetre la resecció total de la tumoració i la posterior reconstrucció de la mandíbula amb un penjoll lliure de peroné.

El delicat estat nutricional del pacient va afectar el procés de cicatrització, provocant que s’obriren les ferides de la cara i la cama, per la qual cosa va haver de ser intervingut de nou. “Vam haver de fer un penjoll nou per a cobrir les ferides que s’havien obert. En aquest cas el vam agafar del pectoral”, indica el doctor Solís.

Després de la bona evolució experimentada al llarg d’aquests mesos, Mamadou ha pogut tornar al seu país. “El seu estat de salut era molt bo abans de marxar-se, havia duplicat el seu pes i podia menjar perfectament per la boca, alguna cosa que quan va vindre era impossible. Mamadou ha tornat a somriure, a jugar, a divertir-se i podrà portar una vida totalment normal”, conclou aquest especialista.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia