• Encara que la quantitat d’arsènic que s’ha trobat està per davall dels valors màxims permesos, podria ser excessiva en persones que basen gran part de la seua dieta en l’arròs.
  • OCU celebra l’actual revisió dels valors màxims d’arsènic permesos, però demana augmentar els controls: és una substància que tendeix a acumular-se en l’organisme i té efectes tòxics sobre la salut.

Una anàlisi de 136 mostres d’arròs i productes a base d’aquest cereal realitzat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela que poden contindre xicotetes quantitats d’arsènic inorgànic, especialment en el cas de l’arròs integral i les coques d’arròs, on els valors són més alts. I, en menor mesura, en l’arròs blanc i en els cereals del desdejuni d’arròs unflat.

 

Encara que la quantitat d’arsènic detectada està per davall dels valors actualment permesos per la normativa, podrien ser excessius si es pren com a referència el valor de 0,3 µg diaris per quilo de pes corporal, el més estricte dels que estableix l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (*EFSA). Sobretot, en persones que basen gran part de la seua alimentació en arròs o combinen productes derivats de l’arròs de manera habitual, tal com s’explica en la revista OCU Salut de febrer.

 

OCU també va detectar arsènic en algunes *papillas de cereals instantanis que contenen arròs. Prou perquè dues racions superen el límit màxim diari admissible per a un bebé de sis mesos. Per contra, en els potets infantils amb arròs analitzats les quantitats d’arsènic són indetectables. D’aquí ve que en aquests casos, OCU recomane seguir una dieta variada, que també incorpore purés de verdures i compotes de fruites.

 

L’arsènic és present de manera natural en el medi ambient, però les activitats humanes de tipus industrial i agrícola contribueixen al fet que augmente en aliments com l’arròs, bé perquè es deposita en el sòl o perquè és present en l’aigua de reg. No és un risc que haja de prendre’s a la lleugera: un consum d’arsènic intens i prolongat en el temps comporta la seua acumulació en l’organisme, la qual cosa podria originar lesions en la pell, diabetis, trastorns cardiovasculars i càncer, entre altres patologies. D’ací la importància de seguir una dieta variada en la qual l’arròs no siga la base de l’alimentació.

 

OCU celebra l’actual revisió dels valors màxims permesos d’arsènic en aliments per part de les autoritats europees, però a més sol·licita augmentar el nombre de controls d’aquest contaminant, millorar la sensibilitat dels mètodes d’anàlisis, així com investigar de quina manera el processament i el cuinat de l’arròs pot alterar els nivells d’arsènic.

  

Imprimir article
Comenta aquesta notícia