(EFE) La Guàrdia Civil de València ha detingut al presumpte responsable del robatori de prop de 15.000 metres de coure en les localitats de L’Eliana, La Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria i San Antoni de Benaixeve, valorats en uns 80.000 euros.

Les investigacions es van iniciar el mes de novembre passat, quan els agents van detectar un alt increment de furts i robatoris amb força de materials metàl·lics de coure, sobretot cable i elements d’instal·lacions elèctriques, el preu de les quals en el mercat s’ha incrementat, informa la Guàrdia Civil.

Els robatoris es focalitzaven en zones d’urbanitzacions, habitatges tipus xalets i similars, de les quatre localitats citades.

Els agents van incrementar les labors de vigilància en les zones afectades i les inspeccions en centres de reciclatges metàl·lics (xatarreríes), tant de la seua demarcació policial, com del cinturó metropolità de València, donant inici a l’anomenada operació “KYPRO”.

Els robatoris, a més, es concentraven en tots dos costats de la via que recorre la línia 2 de Metrovalencia (Llíria-Torrent), a pocs minuts a peu de les estacions, en xalets en reformes o construcció o segones residències, i es cometien els festius i caps de setmana.

La Policia Local de Riba-roja va identificar a un home en una estació de metro, que portava en dues motxilles cablejat elèctric sostret i eines de tall, i que tenia nombrosos antecedents policials relacionats amb robatoris de coure.

La Guàrdia Civil va continuar la investigació i va detectar nombroses vendes realitzades per aquesta persona en una *chatarrería de la localitat de Llíria.

L’home havia acudit fins a 39 ocasions a aquest local, entregant un total de 992 quilograms de metall, tots d’origen il·lícit, entre ells 269 quilograms de cable ja pelat i 420 de cable sense pelar en diversos gruixos, donant una estimació de més de 15.000 metres de cablejat de coure.

Aquestes vendes a més, coincidien amb les dates dels robatoris denunciats, així com les quantitats i tipologies de productes venuts.

Respecte al ‘modus operandi’, l’autor ocupava un xalet en obres o de recent construcció durant el període de descans setmanal dels treballadors, mitjançant l’escalada o forçant els tancaments.

Una vegada a l’interior, procedia a desmantellar per complet tota la instal·lació elèctrica, produint grans destrosses i danys materials en parets i sostres en arrancar el cablejat.

A més, sempre que tenia oportunitat, procedia a pelar el cable ‘in situ’, valent-se de fulles, i a desmuntar la instal·lació del circuit de calefacció i l’aixeteria.

Els dilluns acudia amb metro a la localitat de Llíria per a vendre els efectes sostrets, que portava en dos macutos de grans dimensions.

El passat 17 de febrer, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de presumpte autor dels robatoris quan aquest es disposava a accedir a una residència de majors en desús de la població de L’Eliana, la qual es trobava ocupant i de la qual ja s’havia sostret gran quantitat de coure i aixeteria.

En el moment de la seua detenció se li intervenen uns 100 metres de coure de 16 mil·límetres de secció, tenalles, eines de tall tipus cúter, tornavisos, 3 motxilles, un petate, 2 terminals mòbils i 39 factures de venda.

El valor total dels danys ocasionats ascendeix a més de 80 000 euros, afigen les fonts.

El detingut és un home de 40 anys i de nacionalitat espanyola, a qui se li imputen 14 delictes de robatori amb força en les coses i dos delictes d’apropiació indeguda.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Llíria.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia