Des de l’any 2007 l’Organització Mundial de la Salut celebra el Dia Internacional de l’Audició, cada 3 de març, per a impulsar la detecció precoç de qualsevol mena de problema o deterioració auditiva que es puga presentar en les persones de tot el món.

En la majoria dels casos, els pacients amb problemes en l’audició no noten els canvis fins que ja és massa vesprada i el problema està molt avançat. Per això, es busca incentivar en la població mundial al fet que realitzen dins de la seua revisió mèdica anual un estudi dels nivells auditius.

Com els problemes auditius es poden detectar des dels seus inicis, l’Organització Mundial de la Salut va llançar una aplicació per a realitzar un examen auditiu a totes aquelles persones que la tinguen instal·lada en els seus dispositius mòbils. Encara que l’aplicació no busca substituir al metge, permet fer una detecció precoç d’algun problema a nivell auditiu.

Per a descarregar l’aplicació només has de fer clic en HearWHO i descarregar-la en el dispositiu que preferisques. L’objectiu que es persegueix amb aquesta mena d’iniciatives tecnològiques és:

  • Conscienciar a totes les persones sobre la importància i cura de l’aparell auditiu.
  • Motivar-les al fet que es realitzen una revisió mèdica recurrent de la seua audició i adopten pràctiques sanes per a la cura del seu sistema auditiu.
  • Servir d’eina als treballadors sanitaris perquè puguen *chequear de manera fàcil i ràpida l’audició dels membres de la seua comunitat.

La finalitat principal del Dia Internacional de l’Audició és la difusió d’informació tant de prevenció com de tractament per a aquells que pateixen d’alguna discapacitat auditiva. Encara que el desenvolupament tecnològic en aparells auditius continua, creant eines cada vegada més sofisticades, la millor estratègia en contra de les malalties de l’oïda és la prevenció.

És per aquest motiu que cada any canvia la temàtica, per a crear consciència de les diferents afectacions que existeixen i com podem previndre-les perquè l’ascens dels casos de pèrdua auditiva de tots els tipus puga frenar-se.

En 2023, el lema del Dia Internacional de l’Audició és el següent: “Cura de l’oïda i l’audició per a tots! Fem-ho realitat”.

Amb aquest tema es tracta d’incloure la cura de l’oïda i l’audició en l’atenció primària, com un component de la cobertura sanitària bàsica i universal en tots els llocs del món.

Especialistes recomanen limitar el volum i el temps d’ús dels auriculars per a preservar la salut auditiva

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública *harecordado que especialistes en Otorrinolaringologia, amb motiu del Dia Mundial de l’Audició que es commemora cada 3 de març, recomanen limitar el volum i el temps d’ús dels auriculars, sobretot els de botó, per a preservar la salut auditiva.

L’ús d’aquests dispositius ha experimentat un increment exponencial en determinades franges d’edat no sols en l’entorn laboral (per al teletreball), lúdic (jocs o reunions en línia) o docent (teleformació) arran de la pandèmia per coronavirus i, ha advertit Sara Ferrero, otorrinolaringòloga a l’Hospital General Universitari d’Elda i membre de la Junta Directiva de la Societat Valenciana d’Otorrinolaringologia, no sempre s’empren de manera adequada.

En aquest sentit, especialistes en ORL insisteixen que un mal ús dels auriculars pot derivar en una pèrdua d’audició o en l’aparició d’acufens, sorolls constants percebuts només per la persona afectada.

Per a conscienciar a aquests col·lectius, Sara Ferrero ha recordat que “el volum dels dispositius d’àudio personals, com els auriculars, pot arribar a 136 dB i els sons perjudicials solen ser aquells que se situen per damunt dels 85”.

Per això, aquesta especialista aconsella limitar el temps que dediquem a activitats sorolloses, fer descansos auditius, reduir l’ús d’auriculars a al voltant d’una hora diària i no superar el 60% del volum màxim del dispositiu.

A més, recomana que el dispositiu tinga el major grau d’aïllament extern possible i, si és factible, que incorpore sistemes de reducció del soroll ambiente per a minimitzar el volum al qual s’usa.

Sons constants o dificultats per a entendre les converses

El nombre de nous diagnòstics per problemes d’audició ha passat de 26.700 en 2018 a 40.400 en 2022 en la Comunitat Valenciana. Aquest augment del 51% en la incidència es correlaciona amb un increment de quasi un 14% en l’últim lustre en la xifra de consultes ateses en la xarxa pública valenciana, d’acord amb les dades que maneja el Sistema d’Anàlisi de Sistemes d’Informació Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

En concret, els diferents nivells assistencials van atendre més de 89.200 consultes relacionades amb problemes d’audició en la Comunitat Valenciana l’any passat, la xifra més alta dels últims cinc anys, enfront de les 78.400 de 2018.

L’augment es pot associar a diferents factors. D’un costat, la major consciència social sobre la importància de cuidar la salut auditiva; d’un altre, l’augment en l’esperança de vida i l’envelliment poblacional. De fet, el gruix de les consultes, en termes absoluts, es concentra en la franja de 70 a 79 anys des de 2018. A més, aquesta tendència a l’alça coincideix en el temps amb la pandèmia per coronavirus.

En aquest punt, Sara Ferrero, otorrinolaringòloga a l’Hospital General Universitari d’Elda i membre de la junta directiva de la Societat Valenciana d’Otorrinolaringologia, ha apuntat la necessitat d’estudiar en profunditat si existeix una relació causal entre els fenòmens microtrombòtics descrits en infeccions de COVID-19, no necessàriament severes, i les hipoacúsies unilaterals que s’estan diagnosticant ara, després dels anys més durs de la pandèmia.

“Molts pacients que estem veient en consulta descriuen que van passar la *COVID sense massa complicacions, a casa, i que just després han perdut audició en un de les oïdes”, ha comentat. “La possible relació entre coronavirus i pèrdua auditiva, no obstant això, aniria més enllà”.

Arran de la pandèmia, ha afegit Ferrero, la utilització d’auriculars s’ha incrementat i “s’han d’emprar convenientment per a previndre lesions”.

En qualsevol cas, si la persona experimenta sons constants (els acufens), pèrdua d’audició o dificultat per a entendre converses, el recomanable és consultar amb un especialista per a detectar les lesions de manera precoç i adoptar les mesures oportunes.

En el cas dels menors, el diagnòstic primerenc és crucial perquè la pèrdua auditiva no perjudique l’aprenentatge; en les persones més majors, en prevenció de l’aïllament social.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia