Des de l’any 2006 se celebra el Dia Mundial del Renyó, una efemèride instaurada per la Societat Internacional de Nefrologia (ISN) i la Federació Internacional de Fundacions Renals (IFKF), a les quals se sumen un altre conjunt d’organitzacions de la salut i especialistes en l’àrea de diàlisi i altres tractaments per als renyons.

Se celebra el segon dijous de març, sent variable cada any.

Encara que no ho semble, el 10% de la població mundial pateix d’alguna malaltia renal crònica, però no solen adonar-se fins que el problema ja es troba bastant avançat i els únics camins que els queden per transitar és la diàlisi o un trasplantament de renyó.

La Comunitat Valenciana va superar durant 2022 els 300 trasplantaments renals per primera vegada des de la pandèmia, la qual cosa suposa “una dada molt significativa que posa de manifest la senda de la recuperació i la tornada a la normalitat en l’activitat assistencial”, segons el director del Programa de trasplantaments a la Comunitat Valenciana, Rafa Zaragoza.

Així, l’activitat de trasplantament renal als hospitals de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana s’ha incrementat un 15,62 % respecte a 2015, any en què es van realitzar 256 trasplantaments renals enfront dels 296 de 2022. Així mateix, l’activitat trasplantadora d’aquest òrgan de donant cadàver també ha augmentat un 11,27 % respecte a 2021, any en què es van fer 266 trasplantaments renals.

Quant a la donació en viu, s’ha mantingut igual que l’any passat, amb un total de 9 donacions i trasplantaments renals duts a terme. D’aquesta manera, un total de 200 persones han donat en vida un renyó des que va començar el programa de trasplantament renal amb donant viu en 2006.

De les 9 donacions de donants vius i trasplantaments renals que s’han fet en 2022, en van ser 5 a l’Hospital Doctor Peset de València, 3 a l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant i 1 a l’Hospital La Fe de Valencià.

D’aquesta manera, els hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública van fer un total de 305 trasplantaments renals en 2022, 296 dels quals van ser de donant cadàver i 9, procedents de donacions en viu.

Del total de trasplantaments renals realitzats l’any passat, els equips de donacions i trasplantaments d’òrgans de l’Hospital La Fe en van fer 110 (98 trasplantaments en adults i 12 pediàtrics); 88 a l’Hospital Doctor Peset; 70 a l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant; 21 a l’Hospital General d’Elx, i 16 a l’Hospital Clínic de València, centre que iniciava l’activitat trasplantadora d’aquest òrgan en 2022.

D’altra banda, l’Hospital General de Castelló ja està preparat per a dur a terme trasplantaments renals després de rebre l’acreditació a finals de l’any passat. Per tant, en el moment en què es produïsquen les circumstàncies necessàries i favorables, donant i receptor compatibles, s’hi realitzarà el primer trasplantament renal.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia