Bétera va celebrar aquest dilluns, 13 de març, un ple extraordinari per a dur a terme l’aprovació inicial del Pressupost general i la Plantilla de Personal de l’Ajuntament de Bétera per a l’exercici de 2023.

Després de la lectura del secretari de la proposta, el regidor municipal d’Hisenda i Portaveu de l’equip de govern, Manuel Pérez Salavert, va explicar els detalls d’aquest pressupost i va matisar que era un “pressupost obert, dinàmic” i que comptarà amb modificacions i “anirà adaptant-se a les necessitats de les veïnes i veïns del municipi”. Al seu torn, va qualificar a aquests pressupostos com els “pressupostos de les persones”.

Segons va indicar Pérez, “el Pressupost de 2023 passa de 23.403.474,10 euros en 2022 a 25.949.181 euros”. Això suposa un augment de més de 2,5 milions d’euros, mantenint el deute zero en el Consistori. En aquest sentit, el responsable d’Hisenda va destacar que, “malgrat mantindre’s la baixada de determinats impostos, ha continuat havent-hi una important recaptació d’impostos directes i en patrimoni municipal del sòl”. Al seu torn, va indicar que la majoria de “els contribuents de Bétera està complint amb les seues obligacions tributàries”.

L’edil també va desglossar els pressupostos, esmentant les partides pressupostàries que es consideren més importants. Entre elles,  va destacar la inversió i millora en els serveis de neteja, parcs i jardins, recollida de residus i senyalització viària.

També va parlar de la despesa social, amb una partida d’ajudes directes que frega els 500.000 euros igual que el suport a l’associacionisme, al comerç local i els esportistes locals, fent també recalcament en les ajudes a les necessitats bàsiques.

Així, va fer esment a infraestructures com el nou Centre Cívic, les millores del Poliesportiu, la construcció de l’Espai Jove i Igualtat i al Pla Municipal de Pavimentat.

D’altra banda, està pendent la incorporació del romanent que permetrà donar continuïtat a projectes de 2022, així com la posada en marxa de noves inversions.

Manuel Pérez també va manifestar l’aposta, entre altres, per la formació i l’ocupació, destinant més de 900.000 euros a “Plans d’Ocupació que promouen l’accés al món laboral dels qui més el necessiten en el municipi”..

Després de l’explicació dels pressupostos del regidor d’Hisenda, es va procedir al torn d’intervencions dels regidors de l’oposició. El primer a intervindre va ser l’edil de Compromís, Enric Álvarez, qui va indicar que en lloc de “el pressupost de les persones, si ell haguera de nomenar-lo el nomenaria com el pressupost de la ruïna futura. I no aquest només, sinó també els que ho precedeixen”.

“Estem parlant d’un pressupost que ascendeix a 26 milions d’euros arredonint. D’aquests 26 milions, 23 i escaig són despesa compromesa. És a dir, que no tindrem més remei que fer-la ara, en el futur, en la legislatura que ve, en l’altra i en l’altra, si no fem alguna cosa al contrari. Ha comentat que s’ha augmentat la inversió, però no diu com. Una prové del Pla Edificant que ho paga Conselleria, una altra que ve finançada amb recursos extraordinaris de venda de parcel·les i una altra de 60.000 euros de la renovació de la ‘Xarxa’ que és el que paguem els veïns. L’esforç inversor de l’Ajuntament es redueix a 199.000 euros per l’administració electrònica. No crec que siga per a llançar coets a l’aire”, va manifestar Álvarez.

“Dels 26 milions, 23 i escaig són despesa, com he dit abans, compromés. Que no sols compromet l’actual pressupost, sinó també els futurs, anant més enllà de dues legislatures. Això suposa el 90% del pressupost i ací tenim poca capacitat de moviment. I tot el que es fa és augmentar la despesa. No es fa un plantejament de reduir-lo en el futur. Perquè ara, no tenim regles fiscals i podem anar afegint romanents de tresoreria. Però pel que jo vaig llegir l’altre dia en els periòdics, la Va unir Europea deia que en el 2023 s’estudiaran les noves mesures de regles fiscals. Si que diu que seran flexibles i adaptades a cada país i la seua realitat i que en 2024 ja s’imposaran per a anar provant i en el 2025 sí que segurament estarem o sí o sí en un dèficit mínim del 3 per cent. És a dir que ens queda enguany i tal vegada el que ve, si part de la implementació és més lenta. Però s’ha acabat la possibilitat de quadrar pressupostos a ‘martell’ i de finançar despesa corrent amb romanent de tresoreria que és un recurs extraordinari”, va afegir el regidor de Compromís.

Després de la intervenció d’Álvarez, va respondre el regidor d’Hisenda, Manuel Pérez, qui va titllar de “enganys i mentides” i que “no es correspon amb la realitat” les paraules de l’edil de Compromís.

Després d’un llarg i intens debat entre els dos regidors, es va donar pas a la intervenció de la Portaveu del PSPV-PSOE, Mª José Ballesteros. “El partit municipal socialista registra una sèrie de propostes de creació, augment i en aqueix escrit que registra es reserva expressament la possibilitat de poder proposar reduccions a determinades partides quan es conega, lògicament el pressupost. Per això, ens hem reunit en dues ocasions amb el portaveu de l’equip de govern, efectivament, per a tractar les nostres propostes. En un primer moment, com la majoria de les nostres propostes no estaven contemplades en el pressupost se’ns diu que s’inclouran i altres propostes que formulem se’ns pretén fer creure que sí que estan en el citat pressupost”, va explicar Ballesteros.

“La realitat és molt diferent. Quan se’ns fa arribar el pressupost en paper i se’ns convoca la vesprada del 8 de març a la comissió informativa, preguntem sobre les nostres propostes i se’ns confirma que no estan en aquest pressupost. Aquest equip de govern, ha intentat donar una aparença de diàleg, de negociació amb el grup municipal socialista però només ha sigut això, una aparença perquè arribat aquest moment hui no poguérem dir que no ha existit dialogue. Se’ns transmet i així ho percebem, que no hi ha pressa en el pressupost, que s’està acabant de laborar. Però sembla ser que, a la fi del mes passat o a mediats, sorgeixen les presses. Podem pensar que, probablement, perquè l’equip de govern havia aconseguit el vot a favor de Vox. Efectivament, això que estàvem pensant se’ns confirma quan arriba la comissió informativa del 08 de març a la vesprada i el regidor de Vox ja vota a favor del pressupost”, va afegir l’edil socialista.

“Aquests pressupostos no s’adeqüen a la realitat social. No hi ha resposta ràpida per a protegir i tutelar les necessitats dels veïns i veïnes de Bétera. No representa a tots els veïns i veïnes, només als votants d’una part de l’equip de govern i, possiblement, a Vox. En definitiva, podem afirmar que no es governa per a tots i per a totes. Aquests pressupostos no estan a l’altura de les circumstàncies per a fer front a la crisi inflacionista. No ofereixen la possibilitat que visquen millor aquells que més ho necessiten. Fem aquestes afirmacions perquè aquest pressupost no contempla, posem alguns exemples: als autònoms i a les empreses i Pimes de Bétera perquè no s’ha inclòs el Pla d’Ajudes 2023 que sol·licitem per a ells. No protegeix ni tutela al comerç de Bétera, perquè no s’ha inclòs el Bo reactiva comerç per al 2023. No protegeix  ni tutela als agricultors en particular i als veïns en general. La partida que hi ha en aquest pressupost de reparació, manteniment i conservació de camins rurals ascendeix solament a 15.805 euros. No protegeix ni tutela les nostres tradicions, ja la Junta Local Fallera no té cap assignació pressupostària”, va detallar Ballesteros entre altres exemples.

Després d’aquesta exposició, va intervindre el Portaveu de Vox, Fidel Valcarce, qui va indicar que el que més li importa “és salvar en la mesura del possible la situació social en la qual vivim. Les crítiques, cadascun serà responsable de les seues paraules i les seues actituds. Estem passant una època fatal. Hem patit una crisi econòmica, una pandèmia del Covid. A Bétera, encara que no hi ha molt d’aturat en relació amb la resta d’Espanya, per a mi sí que és important encara que hi haguera un solo parat. Llavors, Vox, amb un sol regidor, exposaré quins són els avanços que creiem que són positius i hem aconseguit avançar i negociar amb el govern municipal”.

“Vox sempre ha negociat i ha arribat a un acord. Si estem en campanya laboral, la tàctica de Vox és la mateixa: tractar de millorar la situació dels nostres ciutadans, estiguem o no en campanya electoral. Hem negociat amb el govern municipal una sèrie de millores que són efectives i no són brindis al Sol. La nostra preocupació és que ningú es quede arrere. Els aturats no han d’enquistar-se en la seua situació i han de mirar al futur amb esperança. La nostra batalla és i serà la creació d’ocupació”, va afegir.

“En aquesta negociació hi ha partides que hem incrementat, com per exemple en camins rurals que en anteriors legislatures, diuen que per problemes de pressupost, van estar seriosament abandonats. Com ens preocupa la situació de desocupació del ciutadà, també s’ha incrementat el nombre d’empleats i les quantitats dedicades a aquest. En el Pla de Comerç Local, en l’associació de comerç local, també hem aconseguit un increment d’ajudes i per a AEMON de la mateixa manera. Quant a les deficiències de les quals parlava la portaveu del PSOE, sí que hem parlat d’un bo. Un bo de consum, un bo d’ajuda al comerç de 250.000 euros.  Ajuda a empreses i autònoms també hi ha una partida de 300.000 euros i unes inversions reals en el pla empresarial de *Horta *Vella de 400.000 euros. La nostra intenció és millorar les condicions del Polígon Industrial perquè les empreses tinguen més facilitat d’implantar-se en aqueixos àmbits i, si és possible, ampliar el parc perquè no tinguem problemes d’ocupació. A més, en el Pla d’Acció Social està pendent que s’aprove un increment de la quantitat assignada al lloguer d’habitatges a les famílies en situació de necessitat”, va prosseguir.

Finalment, el regidor d’Hisenda va agrair a Fidel Valcarce la seua predisposició per a arribar a aquests acords. “Jo crec que són positius i, com he dit abans, recollirem molts dels quals han aportat els diferents grups i inclourem amb el romanent tots aquells que milloren la visa de veïns i veïnes”, va manifestar.

D’altra banda, com a anècdota va especificar que a allò que deien “els dos grups de l’esquerra que feia diversos mesos que s’havia pactat amb Vox, hem signat cinc minuts abans que començara el ple”. “Prova d’això, és que el document està signat digitalment per mi que no pel company que l’hem signat cinc minuts abans, amb data del 10 de març de 2023. Ha sigut l’últim dels grups a reunir-se amb mi i només va fer falta una única reunió per a exposar quines eren les necessitats que pretenia el grup Vox”, va declarar.

Posteriorment, es va dur a terme la votació, sent aprovats aquests pressupostos amb els 11 vots a favor del Partit Popular, Mas Camarena-Torre en Conill, Ciutadans i Vox, i els 9 vots en contra de Compromís, PSPV-PSOE i la regidor del grup no adscrit Mª José Yago. Cal indicar que la regidor de Compromís, Daria Terrádez, no va poder assistir al ple per motius laborals.

A continuació, compartim el vídeo amb les diferents intervencions:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia