El Dia Internacional dels Boscos se celebra el 21 de març i el seu principal objectiu, és crear consciència de la importància de cuidar i preservar totes les àrees forestals del planeta i amb això la supervivència de totes les espècies.

La data es va triar perquè el 21 de març coincideix amb l’entrada de la primavera en l’hemisferi boreal i amb la de la tardor en l’austral.

L’Assemblea General de la ONU va aprovar al desembre de 2012 una resolució en la qual va declarar el 21 de març com el Dia Internacional dels Boscos.

Però teníem precedents. El Dia Internacional dels Boscos o Dia Forestal Mundial va ser una recomanació de el Congrés Forestal Mundial que es va celebrar a Roma en 1969, i que va ser acceptada per la Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) en 1971.

Cada any es tria un lema o tema per al Dia Internacional dels Boscos i per a 2023 és el següent: “Boscos i Salut”.

Els boscos tenen un impacte significatiu en la salut humana.

  • En primer lloc, els boscos actuen com a embornals de carboni i produeixen oxigen, la qual cosa ajuda a millorar la qualitat de l’aire que respirem. Això és especialment important en les zones urbanes, on la contaminació de l’aire és un problema greu de salut pública.
  • Els boscos purifiquen les aigües. Els arbres i les plantes ajuden a filtrar l’aigua, eliminant impureses i reduint l’erosió del sòl. Això ajuda a mantindre la qualitat de l’aigua en rius i rierols. A més, els boscos també són importants per a la recàrrega d’aqüífers subterranis, que són una font important d’aigua potable en moltes regions.
  • Els boscos també són essencials per a la conservació de la biodiversitat, ja que proporcionen hàbitats per a una àmplia varietat d’espècies animals i vegetals. La biodiversitat és crucial per a mantindre la salut de l’ecosistema en general, la qual cosa al seu torn té un impacte positiu en la salut humana.
  • A més del seu paper en la qualitat de l’aire i la biodiversitat, els boscos també ofereixen una àmplia gamma de beneficis per a la salut humana. Estudis han demostrat que el contacte amb la naturalesa pot reduir l’estrés, l’ansietat i la depressió. Els boscos ofereixen un lloc tranquil i relaxant per a caminar, fer senderisme o simplement asseure’s i gaudir de l’entorn natural.
  • A més, els boscos també poden proporcionar productes naturals que s’utilitzen en la medicina tradicional, com a plantes medicinals.
El Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal assoleix l’acceptació del 94 % dels ajuntaments valencians

Resposta massiva dels ajuntaments beneficiaris de les ajudes del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal, impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. El 94 % dels municipis de la Comunitat Valenciana que podien ser beneficiaris d’aquesta ajuda directa n’han presentat l’acceptació.

Així doncs, seran 436 ajuntaments valencians els que comptaran amb aquesta injecció directa, dotada en conjunt amb 10 milions d’euros, per a executar obres i inversions de prevenció d’incendis forestals previstes en els respectius plans locals.

Un fons que “ens permet reforçar i ajudar els ajuntaments valencians a executar accions i actuacions previstes en la planificació local de prevenció d’incendis, amb la finalitat d’afavorir el manteniment de les nostres muntanyes i protegir els nostres boscos”, segons ha afirmat la consellera Isaura Navarro.

La consellera ha qualificat aquest bon acolliment per part dels municipis com a “reeixit”, per “les bones polítiques que impulsem des del Consell en matèria de prevenció d’incendis i de conservació i salvaguarda del nostre medi ambient”.

La resolució provisional de 24 de febrer de 2023 de concessió directa estimava la quantitat econòmica assignada a cadascun dels 464 ajuntaments que podien ser beneficiaris del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal. El pas següent serà suprimir del llistat als 28 municipis que no accedeixen a la subvenció, per a reassignar l’import als municipis que sí que l’han acceptat.

Durant les pròximes setmanes, la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, encapçalada per Diego Marín, i les seccions de prevenció d’incendis forestals a les 3 províncies treballaran de manera intensa per a validar les actuacions a realitzar amb aquesta ajuda i publicar la resolució definitiva del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals amb l’import que els corresponga als 436 municipis que han acceptat la subvenció en termini.

Està previst que durant el mes d’abril es puga publicar aquesta resolució definitiva en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. A continuació es tramitarà el pagament del 50 % de l’import de subvenció en concepte de bestreta.

El Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal és una eina nova i necessària, inclosa recentment en la Llei 3/1993 forestal de la Comunitat Valenciana, que, després d’aquesta resposta municipal positiva, es consolidarà en el temps i suposarà un impuls en la prevenció d’incendis forestals i la gestió forestal a la Comunitat Valenciana.