El Dia Mundial de l’Aigua se celebra cada 22 de març per a crear consciència de la importància de cuidar l’aigua per a la vida de els éssers humans i les espècies en la Terra, així com per a donar a conéixer la problemàtica dels milions de persones que no tenen accés al subministrament d’aigua potable i les mesures urgents que s’han de prendre sobre aquest tema per a fer front a aquest problema.

El Dia Mundial de l’Aigua va ser proclamat per la ONU en 1992. Aquest any es va celebrar a Rio de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament. D’allí va sorgir la proposta, sent 1993 el primer any de celebració.

Posteriorment, van tindre lloc altres esments com el Any Internacional de Cooperació en l’Esfera de l’Aigua 2013 i el Decenni “Aigua per al Desenvolupament Sostenible”, 2018-2028. Tot això remarca la idea de l’ONU que l’aigua és fonamental per al desenvolupament i la pau mundial.

L’aigua és un dret fonamental per a la preservació de la vida, en totes les seues formes. Considerada com un dret humà, aquest valuós i indispensable recurs natural no arriba de manera segura a un gran nombre de persones en diferents països, sobretot als més pobres, on l’aigua potable no és accessible.

En la celebració d’aquesta efemèride anualment se selecciona un lema o tema central. El lema del Dia Mundial de l’Aigua 2023 és: “Accelerar el canvi” amb una anomenada a l’acció per a la societat: “Sigues el canvi”. Es tracta de posar en relleu la necessitat urgent d’accelerar el canvi per a aconseguir que l’aigua arribe a tots els racons del planeta, fins i tot als més pobres.

S’ha creat una campanya mundial per a animar a les persones a prendre mesures per a canviar la forma en la qual usen l’aigua. Amb el lema “Sigues el canvi que vols veure en el món” es trasllada la responsabilitat de la gestió de l’aigua a cadascun de nosaltres.

La Generalitat Valenciana presentarà hui un recurs “en defensa” del transvasament Tajo-Segura

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, el Govern valencià presentarà hui dimecres davant el Tribunal Suprem un recurs “en defensa del transvasament Tajo-Segura”, segons ha avançat el president de la Generalitat, Ximo Puig, als representants de comunitats de regants de la Comunitat Valenciana.

Segons ha informat Presidència de la Generalitat, la reunió “posa de novament de manifest la sintonia entre els agricultors i la Generalitat a l’hora d’unir els seus esforços i coordinar-se en les accions encaminades a garantir aigua per sempre”.

Puig va anunciar el passat 25 de gener que l’Advocacia de la Generalitat estudiaria “amb rigor” quines parts del Reial decret sobre el transvasament Tajo-Segura recórrer i va criticar als qui “sense llegir el decret” ja havien dit que anaven a recórrer.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia