Per a començar un nou cicle faller, la Falla Gran Via de l’Est també ha preparat el seu tradicional dia de la “Apuntà”. Aquest tindrà lloc el pròxim diumenge, 26 de març. Les persones que desitgen formar part de la “Marea Verda” deuran acostar-se cap al seu districte falle, ubicat a l’Avinguda Constitució. Per l’ocasió s’ha preparat castells unflables, dinar i “tardeo”.

La Falla Gran Via de l’Est va nàixer, com a tal, l’any 1969 però en realitat tot va començar al voltant de 1964, amb un casal enfront de l’actual Casa de la Cultura, que en el seu moment eren les casernes de la Guàrdia Civil. El seu primer president va ser Cipriano, i compta la llegenda que la falla estava ja censada a València amb el nom de ‘Falla Bétera’.

Més tard, en 1969, la comissió al complet es va traslladar i va plantar el seu monument en la Gran Via de l’Est (actual avinguda de la Constitució) canviant-se de nom. D’aquesta manera, la falla agafava el nom oficial de la seua demarcació: Gran Via de l’Est – Marqués de Dosaigües – La Creu. En el seu primer any de naixement com a Falla Gran Via de l’Est, el seu president va ser Donato Merino. En un solar que hi havia al costat de l’antiga Sastreria Merino, al carrer Teruel, els fallers van construir el que fou el seu primer casal. Al temps van canviar de casal, instal·lant-se ja al carrer que donava nom a la comissió, al costat de la mencionada Sastreria.
Sobre 1977, un grup de fallers va demanar a Francisco Campos, la cessió d’uns terrenys per a construir un casal, qui li ho va cedir gratuïtament, i després de demanar a l’Ajuntament els permisos pertinents, es va construir l’inici del qual seria el Casal de l’Est per molts anys. Posteriorment, en 1983, se li va afegir a aquest local un servei, un magatzem i un pou cec. Un local que va acollir a la comissió fins a 1994.

A mitjan any 1994, i partint de l’estructura dissenyada pels mateixos fallers, es va començar a construir en terrenys cedits per l’Ajuntament el que és l’actual casal. Tot va ser construït amb les mans dels fallers, amb la col·laboració d’empresaris i col·laboradors, qui feren possible que el desembre de 1994 s’inaugurara el que és hui el seu casal.

Des de fa cinc anys el seu president ha sigut Miguel Lucio Pérez i Pérez. En l’actualitat hi ha uns 290  fallers i sempre estan oberts a que la família covera cresca.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia