La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat una nova funcionalitat en l’aplicació GVA+Salut perquè els i les pacients reben un avís en el telèfon mòbil quan retiren de l’oficina de farmàcia la medicació que tenen prescrita.

El sistema busca optimitzar la seguretat en la dispensació de fàrmacs, i emula el mecanisme d’alertes que les entitats bancàries ofereixen als seus clients perquè puguen estar informats en temps real de l’estat dels seus comptes, els últims moviments, les retirades d’efectiu en el caixer o els pagaments amb targeta, per posar diversos exemples.

La millora s’alinea amb altres funcions que ja estan operatives en l’aplicació, amb l’objectiu de fomentar l’autonomia i la responsabilitat de la ciutadania i contribuir a l’ús adequat dels medicaments i els productes sanitaris.

En concret, l’app ja incorpora informació sobre els tractaments que el pacient crònic té disponibles a la farmàcia, les seues pròximes receptes i l’històric de les dispensacions que s’han fet, perquè la persona interessada puga fer un seguiment de les dates i les oficines farmacèutiques on ha adquirit cada medicament.

La mecànica per a retirar el tractament en la farmàcia continua sent la mateixa: continua vigent la recepta electrònica, de manera que només cal presentar la targeta SIP, no és necessari portar el full imprés amb el codi de barres (encara que hi ha la possibilitat d’imprimir-la si la persona vol).

A més, des de 2019, les receptes que es generen en prescriure un tractament per a un pacient crònic no tenen caducitat. D’aquesta manera, la persona pot retirar la medicació de la farmàcia quan la necessita, sense haver d’estar pendent del calendari. Abans d’aquesta data, en prescriure un tractament, es generava informàticament la quantitat de receptes necessària per a cobrir el període planificat pel metge, amb unes dates predeterminades perquè es retirara de la farmàcia.

Aquesta circumstància obligava la ciutadania a estar pendent del calendari, la forçava a retirar la medicació en unes dates concretes i si no utilitzava tres receptes de manera consecutiva, el tractament es cancel·lava.

En aquell escenari, el pacient no era autònom per a la gestió de les seues necessitats, al mateix temps que hi havia el risc d’acumular medicaments als domicilis.

Les mesures adoptades per a fer que aquesta situació revertisca i fomentar l’ús òptim dels medicaments han permés contindre el creixement de la despesa farmacèutica en recepta a la Comunitat Valenciana, però sense retallar l’activitat ni les prestacions, ja que, al mateix temps, s’ha assolit un increment del nombre de receptes prescrites i una reducció del cost per recepta.

En termes quantitatius, l’any passat, la quantitat de receptes es va incrementar un 7,4 % (122.316.422 receptes) amb una despesa mitjana d’11,69 euros/recepta, un 2,34 % inferior a la despesa mitjana de 2021 (11,97 euros).

En altres paraules, s’ha facilitat la prescripció i la prestació al pacient, amb un creixement en el nombre de receptes, però s’ha frenat l’augment de la despesa de manera notable, i aquesta gestió eficient contribueix a la sostenibilitat del sistema.

La nova versió de GVA +Salut permet sol·licitar a través del mòbil la prolongació d’un tractament i incorpora el reconeixement facial

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha ampliat la tipologia de cita prèvia per a l’agenda de taulell que es pot sol·licitar en la seua aplicació mòbil GVA +Salut. També s’ha incorporat en l’app l’empremta dactilar i el reconeixement facial, entre altres novetats.

En concret, amb la nova versió de l’aplicació (la 7), una vegada sol·licitada des del mòbil la cita per a l’agenda de taulell, permet que el o la pacient indique el motiu. Per exemple, amb la nova versió d’app es pot demanar cita-taulell per a fer una modificació en les dades en la targeta del Sistema d’Informació Poblacional (SIP), canviar de metge, prolongar un tractament de farmàcia, encarregar un informe de salut, demanar un justificant d’assistència o un recurs de transport sanitari.

Amb aquesta novetat, es busca optimitzar l’ordenació de la demanda, la qual cosa facilita l’accés al servei per part del pacient i la prestació a càrrec dels i les professionals.

A més, l’aplicació possibilita, en descarregar-la i guardar el PIN, associar aquest codi numèric de seguretat amb l’empremta o el rostre de l’usuari perquè l’accés siga més ràpid i segur. Si el dispositiu mòbil manca de mètode de desbloqueig biomètric o l’app ja estava instal·lada, l’associació entre el PIN i l’empremta i/o el rostre es pot fer més avant des de l’opció Configuració de l’aplicació.

Una altra millora que incorpora l’actualització de GVA +Salut és la possibilitat de consultar des del mòbil la Història de Salut Electrònica, si la persona s’identifica amb el mètode Cl@ve o el certificat digital. Aquest servei, fins ara, només era accessible des de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Les novetats, no obstant això, no acaben amb aquestes millores. La Direcció General de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient prossegueix amb els nous desenvolupaments. De fet, ara s’està fent una prova pilot d’assistència mitjançant videoconsulta des del dispositiu mòbil.

Noves funcionalitats de la versió 7 de l’aplicació mòbil GVA +Salut:
 •  Cita taulell:
  • Canvi dades targeta
  • Canvi metge
  • Cita – Anul·lar cita
  • Cita – Canviar cita
  • Cita – Demanar cita
  • Farmàcia – Prolongació de tractament
  • Impresos – Informe de salut escolar
  • Impresos – Informe de salut mèdic
  • Impresos – Justificant d’assistència
  • Impresos – Petició de transport sanitari
  • Altres
 •  Seguretat biomètrica:
  • Empremta dactilar
  • Reconeixement facial
 •  Història de Salut Electrònica amb certificat digital o Cl@ve​​​​​​​
 • Canvi ràpid d’usuari
 • Videoconsulta (en proves)
Imprimir article
Comenta aquesta notícia