La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport amplia per al pròxim curs 2023-2024 un total de 5.706 places d’FP de creació nova mitjançant l’obertura de 190 títols. De tota la nova oferta, 163 títols són cicles formatius, i els 27 restants, cursos d’especialització, els coneguts com a màsters de l’FP.

De les noves places que s’oferiran, 2.530 corresponen a les províncies d’Alacant, 735 a les de Castelló i 2.441 a les de València.

Els 163 títols de grau amb els quals s’amplia l’oferta són 11 d’FP Bàsica, 61 de grau mitjà i 91 de grau superior. A les províncies d’Alacant s’implantaran 82 títols nous, 8 d’aquests de cursos d’especialització i 74 de grau: 4 d’FP Bàsica, 29 de grau mitjà i 41 de grau superior. En el cas de les províncies de Castelló, s’obrin 23 títols, 6 de cursos d’especialització i 17 de grau: 6 de grau mitjà i 11 de grau superior. A les províncies de València s’obriran 85 títols nous, 13 d’especialització i 72 de grau: 7 d’FP Bàsica, 26 de grau mitjà i 39 de grau superior.

Sis titulacions noves

Hi ha sis títols, tres de grau mitjà i tres ‘màsters’ de l’FP, que s’implanten per primera vegada en el sistema valencià de Formació Professional. A més, amb la incorporació de dues d’aquestes titulacions de grau mitjà, s’incorpora a l’FP valenciana la família professional d’Indústries Extractives, amb la qual cosa el curs que ve s’oferiran les 26 famílies professionals de l’FP.

La incorporació de la família professional d’Indústries Extractives s’inicia el curs que ve amb dos títols de grau mitjà: el de Pedra Natural, que es podrà estudiar a l’IES Enric Valor de Pego; i el d’Extraccions i Sondejos, que s’oferirà al Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) del complex educatiu de Xest.

El títol de personal tècnic en Pedra Natural permet treballar com a pedrapiquer/a, operar maquinària d’arrancada i conformat de blocs, elaborar carreus i formar-se com a tallador/a i gravador/a de pedra. Les persones que completen aquests estudis, de dos cursos i 2.000 hores de formació, poden també exercir, entre altres oficis, de marbristes de la construcció o de col·locadors/es de conjunts artesanals de pedra natural, o treballar en el poliment i l’abrillantament de sòls i en el manteniment i la restauració en pedra natural.

La titulació en Extraccions i Sondejos, també de 2.000 hores de formació en dos cursos, permet treballar com a personal tècnic de prospeccions i sondejos i exercir oficis com la mineria, barrinista i operador/a de maquinària de moviment de terres, d’extracció, excavació i també de perforació de pous.

L’altra titulació de grau mitjà nova és la de personal tècnic en Postimpressió i Acabats Gràfics, implantat al CIPFP Ciutat de l’Aprenent de València. Aquest títol de la família professional d’Arts Gràfiques permet treballar com a personal tècnic en tots els processos industrials i artesanals relacionats amb l’enquadernació, així com en impressió flexogràfica i també en l’elaboració d’envasos i embalatges i en encunyació.

Entre els tres cursos d’especialització que es podran estudiar per primera vegada en el sistema educatiu públic valencià destaca el d’Aeronaus Pilotades de Manera Remota-Drons, dirigit a persones titulades en grau superior interessades a treballar com a pilots de drons o en la construcció i reparació d’aquests. Inclou 500 hores de formació i s’implantarà al CIPFP Misericòrdia de València.

Un altre curs d’especialització nou és el de Robòtica Col·laborativa, que és la branca de la robòtica encarregada del disseny d’equips automatitzats amb la capacitat de compartir el mateix espai de treball que el personal humà, de manera fiable. Aquest màster de l’FP per a titulats en grau superior consta de 400 hores i permet treballar com a cap d’equip en el muntatge, el manteniment, la posada en marxa i la programació de robots col·laboratius. Es podrà estudiar a l’IES Cotes Baixes d’Alcoi, a l’IES Jaume I d’Ontinyent i al CIPFP Misericòrdia de València.

El tercer curs d’especialització que s’implanta el curs que ve també és per a persones titulades en grau superior i té 600 hores de formació. S’oferirà a l’IES Gabriel Ciscar d’Oliva i està centrat en el modelatge de la informació en la construcció (BIM). Les tècniques BIM, de les sigles en anglés ‘Building Information Modelling’, s’usen per a crear i administrar dades de tota mena per tal d’optimitzar els processos de disseny, construcció i operacions tant en arquitectura com en enginyeria; aquest curs d’especialització permet treballar com a personal tècnic en el modelatge BIM i en la coordinació de projectes BIM.

Els cursos d’especialització, coneguts popularment com els màsters de l’FP, tenen entre 300 i 720 hores de formació avançada. Permeten a les persones titulades en FP aprofundir i actualitzar la seua preparació en les noves tècniques i les eines que demana el mercat laboral en diversos sectors estratègics.

Més de 350 places noves de personal tècnic en Emergències Sanitàries

Una altra de les claus de l’oferta d’FP per al pròxim curs és la creació de 360 places noves del grau mitjà d’Emergències Sanitàries, amb la implantació d’aquesta titulació en 9 centres educatius que no l’oferien. Aquestes noves unitats s’han creat davant de la necessitat de les empreses d’ambulàncies de comptar amb personal tècnic en transport sanitari, amb la qual cosa serà molt elevada la inserció laboral de l’alumnat que complete les 2.000 hores de formació en dos cursos.

Dels 9 centres que el curs que ve incorporen el títol de grau mitjà en Emergències Sanitàries, 6 són de les comarques d’Alacant: el CIPFP Batoi d’Alcoi, l’IES l’Arabí de l’Alfàs del Pi, l’IES Santiago Grisolía de Callosa de Segura, el CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig, que obrirà dos grups; i el CIPFP La Torreta d’Elx i l’IES La Mar de Xàbia, que oferiran aquesta titulació en la modalitat semipresencial.

A la província de Castelló, oferirà el grau mitjà en Emergències Sanitàries, per primera vegada, l’IES José Vilaplana de Vinaròs; i a la província de València s’amplia l’oferta en portar aquesta titulació a l’IES Tierno Galván de Moncada i a l’IES Jorge Juan de Sagunt.

Destaca igualment la creació de 390 places noves del títol de personal tècnic superior en Integració Social, que també és una formació amb una alta ocupabilitat. L’oferta formativa d’aquesta titulació s’amplia, ja que es porta a 11 centres més, 7 de la província d’Alacant i 4 de la de València.

Expansió per tot el territori

A les províncies d’Alacant, l’increment més gran de l’oferta es fa en tres famílies professionals amb molta demanda d’ocupació: la d’Informàtica i Comunicacions, amb la implantació de 10 titulacions de grau i cursos d’especialització, que ofereixen més de 250 places; la família de Sanitat, amb 12 títols i 380 places; i la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, en què s’implanten 13 cicles amb unes 440 places.

A la província de Castelló, l’ampliació d’oferta més gran és en la família de Sanitat, amb 5 titulacions i 180 places; i en la d’Informàtica, amb la implantació de 4 títols que sumen més de 100 places.

En el cas castellonenc destaca la implantació de mitja dotzena de màsters de l’FP, entre els quals hi ha dos grups de Desenvolupament de Videojocs i Realitat Virtual, un a l’IES Álvaro Falomir d’Almassora i l’altre a l’IES El Caminàs de Castelló de la Plana; així com un d’Intel·ligència Artificial i Big Data a l’IES Benigasló de la Vall d’Uixó, i també en aquesta ciutat un de Manteniment i Seguretat en Sistemes de Vehicles Híbrids i Elèctrics a l’IES Botànic Cavanilles.

Els altres dos cursos d’especialització que s’obrin a la província de Castelló són el de Fabricació Intel·ligent a l’IES Politècnic de Castelló de la Plana; i el de Digitalització del Manteniment Industrial, que s’oferirà a l’IES Serra d’Espadà d’Onda.

En el cas de la província de València, l’ampliació de l’oferta formativa destaca per l’aposta per la família de la Informàtica i les Comunicacions, en la qual s’implanten 19 títols que sumen 500 places; i per la de Serveis Socioculturals a la Comunitat, en la qual s’amplia l’oferta en unes 400 places, especialment en titulacions molt demanades per l’eixida laboral que tenen, com ara el grau mitjà d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència i els graus superiors d’Integració Social i Educació Infantil. El tercer increment de l’oferta és per a la família de Comerç i Màrqueting, amb unes 275 places i 9 cicles nous.

L’admissió arranca el 22 de maig

Cal recordar que la presentació de sol·licituds d’admissió telemàtica per al pròxim curs 2023-2024, tant en FP Bàsica com en els estudis de grau mitjà i superior, i en els cursos d’especialització, serà del 22 al 30 de maig. Tota la informació estarà disponible en el web quan s’òbriga el període d’admissió.

Les persones interessades a cursar estudis d’FP poden consultar l’oferta del sistema educatiu valencià en FP valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia