La Mancomunitat Camp de Túria ha organitzat, al costat de la Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT) i la Direcció General d’Urbanisme, la jornada Eines per a la regularització d’habitatges en sòl no urbanitzable que s’ha celebrat en el Teatre Municipal de Marines. Pots visualitzar-lo de nou des del canal de Youtube de la Mancomunitat Camp de Túria o des d’aquest enllaç https://www.youtube.com/live/9ucixqzv4wm?feature==share

La cita ha començat amb la inauguració de l’alcaldessa de Marines i presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda; i la benvinguda del director territorial de la Presidència de la Generalitat Valenciana, Paco Molina. La jornada ha congregat a diferents sectors entre els presents hi havia immobiliàries, despatxos d’arquitectura, advocats/as, associacions de veïns, alcaldes/as i regidores/és d’urbanisme dels ajuntaments.

En la primera taula han participat ponents del sector públic: Vicente García Nebot, director general d’urbanisme de la Generalitat Valenciana; Enric Juan Alcocer, director general de Transició ecològica de la Generalitat Valenciana; Eva Martínez, regidora d’Urbanisme de l’ajuntament de Bétera i Ernesto Ríos com a representant del sector notarial.

Entre les conclusions de la taula han destacat que existeixen 194.000 habitatges en sòl no urbanitzable en tota la Comunitat Valenciana, de les quals prop de 103.000 són legalitzables i al voltant de 11.000 són a la comarca de Camp de Túria. A més, en la intervenció del públic han evidenciat la necessitat de tenir informació accessible i una guia clara dels tràmits necessaris per a inscriure i legalitzar habitatges.

Posteriorment, ha iniciat la taula redona del sector privat, que ha reunit a John Kirby, representant d’expatriats de la Comunitat Valenciana; Malek Mureu, vicepresident del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València; José Manuel Pastor, catedràtic d’economia de la Universitat de València i Ana Falomir, sòcia fundadora de Excelsia advocats.

Els experts han recalcat els costos econòmics de la disseminació d’habitatges, així com la millora en la qualitat de vida que tindria urbanitzar aquest tipus de residències per a poder accedir a serveis bàsics. En concret, la nova llei pretén aclarir aspectes tècnics necessaris com els estudis d’integració paisatgística i controlar aspectes mediambientals com l’estalvi energètic i la contaminació durant la construcció. L’objectiu és regularitzar 2.000 habitatges a l’any.

Rebeca Torró, consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha clausurat la jornada que ha reunit a més de 60 persones. Torró ha conclòs afirmant que “la bona praxi de la construcció és canviar del model especulatiu al model productiu” i ha defensat les “solucions que posa en marxa l’Administració per a avançar en la regularització d’habitatges ja construïts en la Comunitat Valenciana”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia