Segons han publicat diferents Mitjans de comunicació, com el Perióico de Aquí, la Guàrdia Civil de València ha detingut a un total de 8 persones, dels quals 5 són homes i 2 dones. L’organització compaginava el vessant dels robatoris amb força amb la del tràfic de drogues.

L’operació coneguda com “Snuker” es va iniciar a la fi del mes de novembre de 2022. Els agents van detectar un augment de robatoris en diferents punts de la geografia valenciana. Després d’una anàlisi exhaustiva, els investigadors van aconseguir relacionar una sèrie de robatoris entre si, per les seues característiques i pel seu modus operandi.

Després de les primeres indagacions, els agents van poder comprovar que es tractava d’una banda organitzada amb una intensa activitat delictiva, d’origen espanyol la principal activitat del qual eren assalts a establiments comercials i magatzems. En aquests citats establiments sostreien multitud de productes, com ara roba, electrodomèstics, eines, o cosmètics, per a la seua posterior distribució il·lícita en el mercat, així com els encàrrecs que rebien.

Segons les investigacions, dins del grup organitzat hi havia un líder, que era el que rebia els encàrrecs dels productes que s’havien de robar. La resta del grup es trobava molt ben estructurat i cada membre tenia la seua comesa assignada. Uns s’encarregaven de cometre el robatori, mentre que uns altres efectuaven labors de vigilància i altres de conduir els vehicles amb la mercaderia robada.

Aquesta banda estava assentada a Bétera, Xiva i la ciutat de València.

Els agents durant la investigació van constatar com el grup delictiu anava modificant el seu mètode de delinquir, encara que sempre amb uns objectius molt clars: establiments comercials o magatzems. En el moment del robatori havien de trobar-se tancats al públic i sense personal en el seu interior per a així robar amb més tranquil·litat i evitar ser descoberts pels treballadors o propietaris.

Quan rebien un encàrrec el primer que feien era seleccionar la nau, local o comerç objectiu per a controlar la seua activitat. Una vegada era clar l’objectiu es reunien per a organitzar com farien el robatori. Després, sostreien vehicles aqueix mateix dia o el dia anterior, que posteriorment utilitzarien en el robatori. Una vegada acabat i assegurada la mercaderia, la banda abandonava els vehicles sostrets després de prèviament haver esborrat les seues petjades per a no deixar rastre.

L’organització accedia als establiments comercials i magatzems fracturant la porta o bé mitjançant un butró, segons el que es considerava més factible en les vigilàncies prèvies realitzades.

Els membres del grup per a les vigilàncies es feien passar per transportistes, ja que vestien amb roba reflectora i empraven furgonetes per a no cridar l’atenció en els polígons industrials.

Una vegada aconseguien accedir a la nau seleccionaven acuradament la mercaderia que els interessava, arribant a rebutjar la que no formava part de l’encàrrec o la que els costaria més treball vendre posteriorment.

Així mateix, l’equip investigador va detectar com l’organització es dedicava al cultiu de marihuana indoor i al tràfic de drogues, principalment haixix, però també cocaïna. Per tot el control exercit sobre ella, va permetre situar dos xalets amb plantacions de marihuana que estaven connectats a la xarxa de manera fraudulenta.

La droga era distribuïda de manera directa o a través d’altres venedors, encarregant-se ells mateixos de la distribució en dosis individuals per al sovintege.

L’organització compaginava el vessant dels robatoris amb força amb la del tràfic de drogues.

A la fi de febrer, els investigadors van realitzar 5 registres duts a terme en els municipis anteriorment esmentats: Bétera, Xiva i València. En aquests registres es van intervindre 2 armes de foc simulades, electrodomèstics, perfums, begudes alcohòliques, eines emprades en els robatoris, diversos vehicles sostrets, una motocicleta, 500 plantes de marihuana, 30 grams de cocaïna, 250 grams d’haixix i 35000 euros en metàl·lic.

Finalment, l’operació va culminar amb la detenció d’un total de 8 persones, dels quals 5 són homes i 3 dones. Els detinguts tenen edats compreses entre 26 i 66 anys, i tots de nacionalitat espanyola. Se’ls imputa els delictes de robatori amb força, robatori de vehicle de motor, organització criminal, encobriment, cultiu i elaboració de drogues i tràfic de drogues.

Entre els detinguts es troba el líder de la banda, responsable de coordinar tots els assalts.

Fins al moment s’han esclarit més de 40 fets delictius comesos pel grup criminal, en menys de 4 mesos a la província de València. El valor dels efectes intervinguts està valorat en més 100.000 euros aproximadament.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia