Només a Madrid, l’any passat es van rebre 3.853 notificacions d’errors de medicació, un 18% més que l’any anterior. Una dada preocupant i més habitual del que podria semblar: segons una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a 1.231 persones d’entre 25 i 79 anys, un de cada quatre espanyols ha patit alguna vegada un incident evitable amb un fàrmac que va donar lloc a un ús inadequat del medicament o que fins i tot li va causar danys, tal com recull la revista OCU Salut d’abril.

Els incidents més habituals són fruit d’errors propis, ja siga del pacient o del cuidador, com no respectar la duració del tractament (el 37% dels qui van admetre haver comés algun error), una circumstància perillosa en el cas dels antibiòtics, ja que poden generar-se resistències bacterianes. Un altre incident molt freqüent és no seguir les restriccions sobre la presa d’uns certs aliments o begudes, com l’alcohol (el 26%). Així com prendre una dosi diferent de la receptada o recomanada (el 23%) o en un moment diferent a l’indicat (el 23%). L’enquesta també revela errors aliens, bé del metge o del farmacèutic, com receptar un medicament no adequat al tipus de pacient (li va ocórrer al 23%) o un fàrmac directament equivocat (el 20%).

La manera de reaccionar enfront d’un error en la medicació és molt variable i depén en bona part dels símptomes percebuts: la major part de les vegades no es van apreciar o van ser lleus, però en un 7% de les ocasions es van experimentar símptomes greus i en un 4% el pacient va acabar hospitalitzat.  De fet, s’estima que un 70% dels ingressos hospitalaris per efectes adversos a la medicació són causats per errors. D’aquí ve que, davant la sospita d’un error, OCU aconselle consultar amb un metge o un farmacèutic. I en el cas que se sentiren símptomes greus, acudir directament a urgències o contactar amb el 112, tal com van fer el 10% i el 3% dels enquestats respectivament.

En qualsevol cas, abans de prendre un medicament és recomanable llegir a fons el prospecte, sobretot si es prendrà per primera vegada. No està de més assegurar-se que el principi actiu coincideix amb el tractament prescrit, perquè molts envasos i fàrmacs tenen noms, formes i colors semblants. Després, en guardar-ho, confirme que és en la caixa original i inclou el prospecte; si l’ha perdut, pot localitzar-lo en cima.aemps.es la web oficial amb dades completes de tots els medicaments autoritzats a Espanya que, no obstant això, encara hauria de millorar la claredat dels missatges, els riscos i advertiments d’ús, considera OCU. En cap cas han de prendre’s fàrmacs receptats a una altra persona, encara que la malaltia siga la mateixa; fonamentalment perquè les contraindicacions i precaucions d’ús depenen de la situació de cada persona.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia