El Dia Europeu dels Drets dels Pacients se celebra el 18 d’abril de cada any i va ser decretat mitjançant una iniciativa de la Active Citizenship Network.

L’objectiu de commemorar aquest dia, és promocionar la participació dels ciutadans europeus per a aconseguir millores en tot el referent a la seua salut integral a través del debat i la informació.

L’origen de el Dia Europeu dels Drets dels Pacients naix a través de l’Organització denominada Xarxa de Ciutadania Activa, que a partir de l’any 2002 a través de la Carta dels Drets dels Pacients va promulgar els catorze drets que han de tindre els pacients de tota Europa i els quals han de ser degudament acatats i compliments per tots els centres de salut com a hospitals, clíniques, etc.

Amb això es busca que els serveis d’atenció mèdica siguen equitatius i igualitaris per a tots els ciutadans europeus.

Va ser a partir de l’any 2007 que el Parlament Europeu va aconseguir que aquesta data passara a formar part del calendari oficial.

D’altra banda, es busca crear majors aliances perquè el sistema sanitari de tot el continent aquest millor dotat amb els equips essencials per a l’atenció dels pacients.

D’acord amb la Carta Europea de Drets de Pacients es va establir que totes les persones tenen el dret a la prevenció de la malaltia, així com poder accedir als serveis de salut quan ho requerisquen.

També tenen el dret a estar informats, al previ consentiment i a la lliure elecció, deixant de costat tot tipus de discriminació.

D’altra banda, tindran dret a la intimitat, confidencialitat, respecte i seguretat del pacient, evitant amb això el dolor i sofriment, a un tracte més humà i just, molt més personalitzat, on puga reclamar els seus drets i reba la deguda atenció.

Perquè els serveis sanitaris tinguen un rol més humà i siga accessible a un major nombre de persones a Europa, es va crear l’anomenat *Big-Data, un sistema informàtic, que a Espanya com la resta del continent europeu, cerca una millor i major inclusió dels pacients i amb això es puga aconseguir millores en el sector salut.

Amb la implementació d’aquest nou sistema tecnològic, es pretendre resoldre i agilitzar tràmits de tota mena, que facilite tant als pacients com al personal mèdic un intercanvi més efectiu tant de tractament, atenció i resultats de la medicina que és aplicada. Això, sense cap dubte contribuirà al que el sistema de salut siga més eficient.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia