(EFE).- Dels 31.112 casos nous de càncer registrats en 2022 en la Comunitat Valenciana, el 34% (10.886) correspon a persones d’entre 40 i 65 anys, una àmplia franja en edat de treballar, segons dades de l’Observatori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
A més, 2.537 persones diagnosticades es troben en situació de risc laboral en aquesta comunitat (aturats, autònoms), que pot veure’s empitjorada per la repercussió de la malaltia.
Amb motiu del Dia Internacional del Treball, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, a través de la seua iniciativa “Tots Contra el Càncer”, recorda la importància de millorar l’atenció de pacients i els seus familiars, no sols per a cobrir les seues necessitats clíniques, sinó les no clíniques, i reduir així l’impacte que causa a nivell laboral i econòmic.
La iniciativa té com a objectiu crear un moviment que unisca a tota la societat per a millorar l’atenció de pacients i els seus familiars i reduir, entre altres, l’impacte laboral i econòmic que ocasiona el càncer a la persona diagnosticada.
Segons les últimes dades registrades per l’Observatori de l’Associació en el seu informe “Impacte del càncer a Espanya”, 1.039 persones es trobaven en situació de desocupació en el moment del diagnòstic i 1.498 eren treballadors per compte propi en la Comunitat Valenciana.
Aquesta situació laboral pot empitjorar després del diagnòstic, ja que aquestes persones poden veure’s obligades a abandonar el seu treball, a fer un canvi en el mateix o a reduir el nombre d’hores dedicades a treballar a conseqüència de l’assistència a consultes mèdiques o tractaments. A més, la repercussió en la salut que genera la pròpia malaltia impedeix als pacients seguir amb la seua vida diària.
A conseqüència dels abandons de treball o els ajustos en el mateix per reduccions de jornada, baixes o incapacitat laboral, es produeix una reducció d’ingressos dels pacients que es troben treballant en el moment del diagnòstic i, per tant, una pèrdua de la seua productivitat.
Però també afecta als seus cuidadors més pròxims, que moltes vegades es veuen obligats a abandonar també el seu treball. D’aquí ve que la iniciativa “Tots Contra el Càncer” promoga la implicació de les empreses en la millora de l’atenció dels pacients i les seues famílies.
En aquest sentit, assenyala que existeixen diversos mecanismes i polítiques que poden ajudar a mitigar l’impacte que aquesta malaltia pot tindre en la persona treballadora.
En veure’s afectada la situació socioeconòmica i laboral dels treballadors diagnosticats amb càncer, la seua dependència econòmica de terceres persones, com a familiars i amics, augmenta de manera significativa en el 20% dels casos, més en les classes mitjanes i baixes, segons es recull en l’informe.
El càncer implica una sèrie de costos que moltes famílies han d’assumir malgrat els seus escassos ingressos: els tractaments, desplaçaments i allotjaments, equipaments i obres a casa per a facilitar la seua vida diària, o cures, i, de fet, un 68% de les llars assumeix més de 10.000 euros de despeses directes produïdes per la malaltia, en la majoria dels casos amb el suport de les aportacions econòmiques de la Seguretat Social, les assegurances privades, les *ong i les famílies.
La iniciativa assenyala la importància de la prevenció i la detecció precoç de manera que es puguen evitar molts casos o, almenys, millorar el seu pronòstic perquè l’impacte siga menor. Per a això, és fonamental la promoció d’hàbits de vida saludable dins de l’empresa, com una dieta equilibrada, la pràctica d’exercici físic o evitar el tabac, així com la divulgació dels programes de garbellat entre els treballadors que estan en l’edat de participar.
“Tots Contra el Càncer” està liderada per l’Associació Espanyola Contra el Càncer i ha sigut declarada Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic (AEIP) pel Govern d’Espanya. Tindrà una duració des de 2022 fins a 2024, ampliable a 2025.