El Dia Internacional dels Treballadors o Dia del Treball se celebra cada 1 maig. L’objectiu és commemorar a nivell mundial el moviment obrer i la força laboral, com a moviment reivindicatiu de diferents causes relacionades amb el treball.

Fa poc més de cent anys, les fàbriques eren centres de treball en els quals treballaven per igual homes, dones, ancians i xiquets, amb jornades de més de 12 hores diàries. Aquesta extenuant jornada laboral no donava opció a les persones de recuperar-se, descansar ni gaudir de temps d’oci.

Molt van haver de lluitar els treballadors durant anys per a aconseguir establir la jornada laboral de huit hores, fins i tot a costa de les seues pròpies vides. Actualment, el Dia dels Treballadors s’ha convertit en una efemèride festiva, però cal no oblidar que aquesta data ret homenatge a aquells que van lluitar per una vida digna per a tots els treballadors i treballadores.

Els orígens del Dia Internacional dels Treballadors es remunten a l’any 1886, als Estats Units.En aqueixa època els treballadors van iniciar una lluita per a reduir la jornada laboral a 8 hores. L’únic límit que existia era el no fer treballar a una persona més de 18 hores sense causa justificada i la conseqüència era una multa de 25 dòlars.

El sindicat majoritari va iniciar una vaga ,a partir de l’1 de maig de 1886. A Chicago, els enfrontaments entre la policia i els treballadors van ser especialment durs i sagnants.

Després de diversos dies de vaga, el 4 de maig es va convocar una concentració en la plaça de Haymarket, amb una tensió creixent. Aquest dia un artefacte va explotar en la plaça, resultant mort un policia. Va haver-hi molts detinguts, dels quals cinc d’ells van ser condemnats a la forca: tres periodistes, un tipògraf i un fuster. Se’ls coneix com “els màrtirs de Chicago”.

Per això, en honor a la lluita per la jornada laboral de 8 hores i en memòria dels treballadors de Haymarket, l’1 de maig se celebra el Dia Internacional dels Treballadors.

.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia