(EFE).- L’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) ha denunciat la situació de “abús laboral” que pateixen els membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME), els qui dupliquen moltes vegades les hores de treball estipulades sense rebre per això cap compensació.

En una roda de premsa oferida a València, l’AUME ha donat a conéixer un informe elaborat per l’associació sobre la situació laboral d’aquests professionals, que ha sigut remés al Ministeri de Defensa.

Segons han explicat a EFE des de l’associació, la situació d’aquests professionals “voreja l’explotació laboral”, per la qual cosa demanen “menys aplaudiments, bones paraules i colpets a l’esquena” per part del Ministeri i que se’ls recompense com correspon.

Assenyalen que encara que els membre de la UME assumeixen que el treball “sorgeix quan sorgeix” i que cal estar disponible per a “eixir quan siga necessari”, el que és “inassumible” és que aqueixa disponibilitat i les nombroses hores extra que fan no tinguen cap contraprestació.

L’informe reconeix que l’activitat laboral dels membres d’aquesta unitat, sotmesa a condicions de penúria i perillositat, està condicionada per la imprevisibilitat que comporta un alt grau de disponibilitat, estructurant-se amb això un espai laboral que envaeix també l’àmbit vital (personal, familiar i social).

“És clar que durant l’activació en una emergència, la logística i els mitjans han de prioritzar el compliment de la missió, però, en paral·lel, s’ha de realitzar la gestió necessària per a garantir l’adequat compliment de la prevenció de riscos, així com satisfer les necessitats (almenys mínimes) del personal en atenció, a més, al descans, la higiene i l’alimentació”, afig.

L’associació recorda que la llei de drets i deures dels membres de les Forces Armades assenyala que és necessari “buscar un adequat equilibri entre les obligacions i els drets” dels professionals.

No obstant això, afirmen estar cansats de veure com als membres de la UME se’ls exigeix molt, amb jornades de treball que dupliquen el que s’estableix per a la funció pública, però se’ls reconeixen pocs drets, perquè aqueixos excessos de treball no se’ls compensen “ni amb descans ni amb retribucions”.

A més, expliquen que a pesar que les retribucions de la Unitat Militar d’Emergències són superiors a les de la resta de les Forces Armades, són “insuficients” i estan “molt per davall” del que perceben, per exemple, els bombers, amb els qui treballen braç a braç quan es produeix un incendi forestal.

Des de la AUME, plantegen nombroses accions per a revertir aquesta situació, que van des de queixes o propostes, per via del Consell de Personal o per via individual, per a canviar la normativa, fins a acudir al Defensor del Poble o, fins i tot, mobilitzacions al carrer.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia