Prop de 374.831 persones compten amb diagnòstic actiu d’asma en la Comunitat Valenciana, segons el Servei d’Anàlisi de Sistemes d’Informació Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Asma el 2 de maig.

Per províncies: 40.829 persones a Castelló, 199.633 a València i 134.369 a Alacant. Per sexe, 205.832 són dones i 168.999 homes.

Per grups d’edat, el més freqüent és el de xiquets i xiquetes entre 7 i 14 anys (40.583 persones), seguit del grup entre 15 i 19 anys (34.046), el de 45 i 49 anys (29.582) i 40 i 44 anys (27.159).

L’asma és una malaltia crònica d’elevada prevalença a nivell mundial. En l’actualitat s’estima que la pateixen uns 300 milions de persones en el món. És, a més, una de les patologies de major impacte per a la salut, és a dir, té una duració prolongada i pot afectar qualsevol edat, grup socioeconòmic i regió. A Espanya, els adults afectats oscil·len entre un 5% i un 15%. En la Comunitat Valenciana, s’estima que la pateix el 8% de la població.

Sanitat, al costat de professionals de cinc societats científiques de la Comunitat Valenciana, va elaborar i va distribuir en 2018 una guia basada en les últimes recomanacions científiques.

La guia està dirigida, principalment, als metges de família d’Atenció Primària, atés que l’asma és una patologia sovint manejada en aquest nivell assistencial i aspira a ser base del treball multidisciplinari que s’ha de realitzar en cadascun dels departaments de salut, amb la intenció de tractar amb equitat a totes les persones de la nostra Comunitat independentment d’on residisquen.

El seu objectiu és augmentar la conscienciació sobre l’asma entre el personal sanitari, millorar el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels nostres pacients. Aquest seguiment s’ha de realitzar treballant sempre de manera coordinada.

La recomanació per al personal sanitari implicat, des del personal facultatiu al d’infermeria, haurà de ser la d’uniformitzar l’abordatge diagnòstic, la informació administrada als pacients i els tractaments emprats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia