Personal investigador de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica de la Fundació Fisabio i el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), que lidera la investigadora María de la Iglesia, ha desenvolupat un prototip que utilitza imatges de ressonància magnètica (RM) de la columna lumbar i ulleres de realitat virtual per a assistir en les cirurgies de columna lumbar.

El prototip s’està desenvolupant amb el dispositiu HoloLens (dispositiu hologràfic), que simula un model en 3D de la columna vertebral del pacient en la mateixa posició que la columna real. En aquest sentit, els cirurgians podran veure tota l’anatomia de la columna lumbar prèviament a la intervenció quirúrgica.

El model, que està desenvolupant la investigadora de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF Kate Kardash, simula la columna de manera virtual, amb moviments realistes i en diverses posicions, on es poden marcar els diversos punts que seran intervinguts durant la cirurgia.

Els models de la columna generats amb el programa s’han creat a través d’imatges de ressonàncies magnètiques, on la columna s’ha segmentat —utilitzant intel·ligència artificial— prèviament amb més d’onze estructures identificades de la columna lumbar. Totes aquestes imatges s’han extret del projecte MIDAS (Massive Image Data Anatomy Spine).

Julio Doménech, investigador de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF i de la Clínica de la Universitat de Navarra, ha afirmat que, “a diferència de les reconstruccions a partir de tomografia computada (TC), que només permeten reconstrucció de l’os, les imatges RM lumbars donen molt bona resolució per a identificar altres estructures com ara nervis, medul·la, discos, músculs i lligaments en la imatge 3D reconstruïda”.

D’altra banda, el personal investigador continuarà millorant l’eina per a crear una connexió d’ulleres múltiples que poden ser usades per especialistes diferents de l’equip mèdic.

María de la Iglesia, investigadora principal de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF, ha explicat que “el programa es troba encara en la fase de prototip, ja que totes les característiques que té s’han provat en models virtuals, però no en mostres reals. A més, el futur desenvolupament d’aquest programa es podria aplicar no només en les cirurgies de columna vertebral, sinó en qualsevol part del cos o els teixits, cosa que podria ajudar en la pràctica clínica el personal assistencial en el diagnòstic i el tractament de certes lesions”.

“El model té dues aplicacions traslladables a l’ús clínic en pacients. D’una banda, facilita al cirurgià la planificació prèvia de la cirurgia; d’altra banda, es pot usar intraoperatòriament, la qual cosa permetrà identificar de forma més exacta les estructures anatòmiques, de manera que augmentarà la precisió dels gestos quirúrgics i l’accés a estructures no visibles amb la tècnica ordinària”, hi ha afegit Julio Doménech.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia