La Falla Carraixet de Bétera ha preparat per a aquesta vesprada-nit de dissabte una Festa Sevillana en el seu districte faller.

Per a l’ocasió s’ha organitzat diferents activitats. Així, hi haurà tardeo al voltant de les 18.00 hores. També hi haurà jocs infantils per als més menuts i menudes de Bétera. Des de les 00.00 fins a les 03.30 hores hi haurà una discomòbil i, a més a més, no faltarà durant tota la jornada festiva rebujito i també “montaditos” per dos euros.

També es pot anar disfressat o vestit amb la indumentària per a gaudir de la manera més autèntica possible d’una festa sevillana.

Aquest tipus de festes deriven de la Fira d’Abril, la qual també és coneguda com a Fira de Sevilla. Aquesta mencionada fira és una festa de primavera que se celebra anualment a la ciutat de Sevilla (Comunitat autònoma d’Andalusia), on el públic es reuneix en un gran recinte denominat Real de la Fira, denominació usada per ser fundació real d’Isabel II, amb carrers amb casetes efímeres, engalanades amb fanalets. Per aquests carrers amb casetes, circulen genets i cotxes de cavall i per elles també passen diàriament uns 500 000 visitants. Aquest esdeveniment se celebra una o dues setmanes després de la Setmana Santa i coincideix amb els bous a la plaça de la Maestranza. Aquesta citada fita suposa un gran impacte econòmic i social a la ciutat i està declarada Festa d’Interés Turístic Internacional.

Orígens d’aquest tipus de festes

Els orígens de la Fira d’Abril es troben en el 25 d’agost de 1846 quan dos regidors, Narcís Bonaplata  i José María de Ybarra (basc), empresaris assentats a la ciutat, van redactar una proposta que van portar a l’Ajuntament demanant la celebració d’una fira agrícola i ramadera.

El 15 de setembre de 1846, l’Ajuntament de Sevilla, sent alcalde Alejandro Aguado, comte de Montelirios,16​ va fixar la fira els dies 18, 19 i 20 d’abril, amb l’objectiu que anara un dia posterior a la Fira de Carmona​ i que fora succeïda per la Fira de Mairena del Alcor. La fira va ser autoritzada el 5 de març de 1847 amb un decret d’Isabel II.

La primera Fira es va inaugurar el diumenge 18 d’abril de 1847 en el Prat de Sant Sebastià, amb 19 casetes i va suposar un èxit de públic. Ja al següent any els comerciants sol·licitaven a l’ajuntament una major presència policial perquè “els sevillans i sevillanes, amb les seues cantes i balls, dificultaven la realització dels tractes”. Aquest origen com a fundació real provoca que el recinte es conega com a Real de la Fira.

Des de la seua creació, la fira va tindre un marcat caràcter mercantil ramader i agrícola. Els comerciants arribaven a l’esdeveniment amb el seu bestiar i el deixava en diferents zones segons l’any: la devesa de Tablada, la finca de la Isabela o el prat de Santa Justa. La fira-mercat se celebrava en el Prat de Sant Sebastià.

En 1849 es van posar camins en el recinte del mercat. Al principi la fira mostrava un ambient campestre, però amb el creixement de la ciutat va anar adquirint un caire més urbà per part dels seus visitants.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia