El segon diumenge de maig se sol celebrar a València el Dia de la Verge dels Desemparats. Per a l’ocasió s’organitza tot un programa d’actes festius de caràcter religiós a la capital del Túria, al voltant de la Basílica. Moltes són les persones devotes que s’acosten de diferents poblacions a la ciutat per a celebrar aquesta efemèride. De fet, la vesprada i la nit del dissabte hi ha pelegrins que ixen des de distintes localitats per a fer una caminada cap a la Catedral de València i assistir a la tradicional ‘Descoberta’ de la tradicionalment coneguda com a ‘Geperudeta‘. Aquesta verge arriba a despertar devoció tant en gent fervorosament creient com en gent que no practica habitualment la religió, donat que és la Patrona de València, el Campello, Gandia i Ibi.

En aquest sentit, a Bétera també podem trobar un bon nombre de fidels a la Geperudeta. Mostra d’açò, va ser el moment de l’arribada de la seua imatge pelegrina a la població el passat 12 d’octubre de 2018. Centenars de veïnes i veïns de Bétera va assistir a rebre-la. A més a més, diverses associacions festives locals van participar i van col·laborar en els actes preparats des de l’Església dels Desemparats de la localitat: les cinc comissions falleres (F.G.V. Est, F.G.V. Sud, La Barraca, Carraixet i L’Albereda), encapçalades per la Junta Local Fallera, les tres penyes de coets (Amics del Coet, Vol Lliure i Fogoners) i la colla de tabal i dolçaina ‘Xe que Burrà’.

El passat 27 de maig de 2021, la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats també va passar de manera fugaç per alguns carrers i vies principals del municipi, sense avís previ amb la finalitat d’evitar aglomeració ciutadana, ja que ens trobàvem en plena pandèmia. Posteriorment, el 20 de juny de 2022, aquesta imatge pelegrina també va passar de nou per Bétera i altres municipis de la comarca del Camp de Túria.

Durant dos anys, no es van poder celebrar com cal els actes en honor a la Mareta. L’any passat es van reprendre els citats actes i, així, a banda de què totes les Amparos de Bétera van celebrar amb la família el seu Sant també moltes veïnes i veïns van assistir als actes religiosos preparats des de la citada Església dels Desemparats (Avinguda Constitució).

Enguany, aquests actes també s’estan duen a terme. Així aquest matí, s’ha celebrat la missa solemne a ‘La geperudeta’. En aquest sentit, la Colla de Campaners de Bétera ha realitzat els tocs de campana pertinents a la celebració: tres vols d’avís a missa (11.30, 11.45 i 12.00 hores), Glòria, elevació i final.

Però, a més a més, aquesta vesprada tindrà lloc a la mateixa església una missa a les 19.00 hores i, seguidament, una processó al voltant de les 19.30 hores. La processó recorrerà, segons el previst, l’Avinguda Constitució, carrer Calvari, Marqués de Dos Aigües (Ermita), cap a Avinguda Constitució (tornant a la mateixa església). A més, en finalitzar la processó, tindrà lloc una dansà del Grup de Danses Gran Via de l’Est.

Enguany serà especial perquè es celebra el centenari de la coronació d’aquesta verge.

Els voltejos de Campana preparats per la Colla de Campaners de Bétera són els següents, tocant a diversos campanars de Bétera:

1.  Església dels Desemparats

– Tres vols d’avís a missa (18.30, 18.45 i 19.00 hores), elevació i final.

– Disparada de salves en el moment isca la Mare de Déu de l’església i Vol General de campanes.

– “Solos” de la campana de la Mare de Déu

– Glòria a l’entrar la Mare de Déu dins l’església.

2. Ermita de la Divina Pastora

– Vol General en el moment es disparen les salves a l’eixir la Mare de Déu de la parròquia dels Desemparats.

– Vols de processó a la vista de la Mare de Déu des de l’ermita.

3. Torre-Campanar de la Puríssima Concepció

– Vol major en el moment es disparen les salves a l’eixir la Mare de Déu de la parròquia dels Desemparats.

4. Col.legi Nostra Senyora del Carme

– Vol General en el moment es disparen les salves a l’eixir la Mare de Déu de la parròquia dels Desemparats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia