La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha editat un manual per a facilitar l’alimentació de les persones majors que pateixen disfàgia, un trastorn que dificulta engolir aliments sòlids o líquids i que pateixen al voltant del 50 % de les persones majors de 75 anys.

El Manual de maneig integral de la disfàgia en centres sociosanitaris ha sigut presentant davant de professionals del sector.

La directora general de Persones Majors, María Ángeles Pérez, ha explicat que es tracta d’una guia que ofereix “eines pràctiques” per a conéixer aspectes fonamentals d’aquest trastorn de l’alimentació, que permeten un ràpid diagnòstic, conéixer-ne les principals complicacions i com previndre-les.

El manual, a més de la part tècnica, ofereix receptes variades per a planificar menús que garantisquen un suport dietètic i nutricional adequat, adaptar la consistència apropiada d’aliments i begudes, aplicar estratègies davant de diverses situacions terapèutiques, així com aprofundir en els aspectes sensorials o garantir una alimentació segura.

Manual amb dos volums

El Manual de maneig integral de la disfàgia en centres sociosanitaris ha sigut elaborat per professionals especialitzats de centres dependents de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i personal de la Direcció General de Persones Majors.

Consta d’un primer volum dedicat als serveis d’atenció residencial, ja que les persones amb disfàgia en l’àmbit institucionalitzat representen més del 56 %. Aquesta primera part se centra en el diagnòstic i incorpora tècniques posturals i nombroses qüestions relatives a la hidratació i la nutrició de les persones majors en un abordatge integral.

El segon volum es planteja des del servei de cuina i conté aspectes pràctics, com per exemple, la presentació dels plats, incloent-hi nombroses receptes en fitxes tècniques i amb les respectives fotos. Les receptes que incorpora el manual són de plats reals, cuinats en centres residencials de la Comunitat Valenciana, que serveixen com a idea per a elaborar uns altres, fugint dels tradicionals plats triturats d’aspecte similar dia rere dia.

Aquesta part també està dirigida a les persones amb disfàgia que viuen a les seues cases, que trobaran en el segon volum receptes pràctiques de la gastronomia valenciana, així com consells sobre la presentació dels plats i altres aspectes pràctics. El manual es pot descarregar des de la pàgina web de la Conselleria.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia