Cada 17 de maig se celebra el Dia Mundial del Reciclatge per a conscienciar a la població sobre la importància de tractar els residus com corresponen per a protegir el medi ambient.

No és molt clar l’origen de el Dia Mundial del Reciclatge. Sembla que es va celebrar per primera vegada a Texas (els EUA) en 1.994 i després es va estendre a altres estats i a altres països.

Oficialment va ser l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), qui estableix el Dia Mundial del Reciclatge en el 2005 amb la finalitat de promoure una major responsabilitat, no sols vista des de la perspectiva del ciutadà consumidor, sinó d’aquell que extrau la matèria primera i del qual la transforma en un bé de consum.

Es tracta de reduir el volum dels residus generats i minimitzar la nostra petjada de carboni. Es pot resumir en la regla de les tres erres:

– Reduir

quan fem la compra, intentar adquirir productes a granel, que tinguen el mínim envasament possible. Si pot ser cap. Usa bosses de roba.

– Reutilitzar

Donar una nova vida a les coses que ja no ens serveixen.Abans de tirar-les al fem, pensa que et poden servir per a una altra cosa: botelles, bosses i caixes de cartó poden tindre diversos usos i servir com a jardineres, per a decoració, construir coses, etc.

– Reciclar

La majoria de materials que utilitzem poden reciclar-se. Això depén de les institucions i de nosaltres mateixos. Per exemple, el reciclatge de 1.000 kg de paper salva la vida de 17 arbres.

Si has de tirar separa els residus i deposita’ls en el contenidor corresponent:

  • Contenidor blau: Paper i cartó.
  • Contenidor groc: Envasos (botelles, bosses, llandes) Neta abans els envasos i, en la mesura del possible, esclafa’ls per a disminuir el seu volum.
  • Contenidor verd clar: Vidre. Neta abans els envasos i quitació les tapes.
  • Contenidor verd fosc: Resta de residus: matèria orgànica.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia