(EFE).- La transmissió de la COVID-19 d’una embarassada al fetus afecta al desenvolupament de la part del cervell que permet generar els records i formes d’aprenentatge, segons les conclusions d’un estudi de l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

El treball ha sigut publicat en la revista ‘Cellular and Molecular Life Sciences’ i revela que la proteïna que deixa entrar al SARS-CoV-2 en l’organisme, l’ACE2, s’expressa durant el desenvolupament de la part del cervell relativa a la memòria.

El catedràtic de la UMH Salvador Martínez, líder de l’estudi i del grup d’Embriologia Experimental del Neurociències, ha explicat la importància d’entendre com afecta el COVID-19 a un cervell en desenvolupament ja que “aquest virus va molt més allà del sistema respiratori” pel fet que “l’enzim ACE2, localitzada en la part exterior de les cèl·lules, és una espècie de ‘porta d’entrada’ del virus”.

S’ha estudiat la presència d’ACE2 en la setmana 20 de la gestació, un període crucial en el qual es forma l’escorça cerebral i quan la presència del virus de la covid podria disseminar-se per altres parts del sistema nerviós i afectar els mecanismes que actuen durant el desenvolupament embrionari d’aquest.

“En el cas d’un cervell madur”, segons Martínez, “comptem amb la barrera hematoencefàlica” però aquesta “és immadura en el fetus i no s’acaba de formar fins més tard”.

En l’estudi s’han analitzat tres cervells humans de fetus de 20 setmanes de gestació donats de manera anònima després d’un avortament espontani i conclou que quan les neurones es generen i migren a la seua posició correcta durant el desenvolupament del cervell, utilitzen el gen ACE2 per a millorar el flux d’oxigen durant la seua migració, per la qual cosa la presència del SARS-CoV-2 causa efectes.

La investigació ha sigut finançada amb càrrec a diversos projectes finançats per la Generalitat, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, l’Agència Estatal d’Investigació i l’Institut de Salut Carles III, a més de la Càtedra de Neurociències de la Universitat Catòlica de Múrcia, que ha aportat finançament per a la contractació de personal.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia